A mozgás szabadsága

Az önkénteskedés és az utazás tökéletesen illik egymáshoz. A külföldi önkéntesség során számtalan ajtó nyílik ki, amin keresztül a világ különböző pontjai elérhető közelségbe kerülnek.

Ha az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) keretében Magyarországon élő fiatalokat megkérdezzük arról, milyen céljaik vannak a projektjükből hátralévő hónapokra, leggyakrabban ezt a választ kapjuk: „Annyit szeretnék utazni, amennyit csak lehet.” A külföldi önkénteskedés lehetőséget biztosít arra, hogy Európa új oldalát fedezzük fel. Az önkéntesség során szerzett kapcsolatokon keresztül az utazás egyszerűbbé válik, mint valaha is gondoltuk volna.

evs_utazas1

Fotó: Inês Mendes

Amikor úti célt választunk, gyakran a pénzügyi lehetőségeink, a közlekedés, a szállás határozza meg a kereteket. Hotel vagy hostel, vonat vagy repülő, múzeumok vagy parkok? Ezekben a fontos kérdésekben helyesen dönteni sokszor időigényes és idegőrlő lehet – főleg, ha minden előre meg van tervezve, végül azonban semmi nem úgy sül el, ahogy tervezzük, turistacsapdákba sétálunk bele, és kételkedünk benne, hogy a sok erőfeszítés végső soron megérte-e.

Tavaly nyáron egy Interrail túra keretében beutaztam Európát, ezért saját tapasztalat alapján mondhatom, hogy az utazás nem mindig arról a helyről szól, ahova ellátogatsz, hanem az új(ra) találkozásokról. A megélt pillanatok sokszor többet adnak hozzá a város hangulatához, mint a látnivalók. Egy részről mindig nagyszerű dolog látni az építészeti remekműveket a város közepén. De ne felejtsük el az életet a falakon és épületeken túl! Mit mesélsz majd a barátaidnak utólag az utazásról? A híres házakról és helyszínekről számolsz be, vagy inkább a nevetésekről, a találkozásokról és az őrületes éjszakai életről?

evs_utazas2

De visszatérve: miért is olyan nagyszerű lehetőség az Európai Önkéntes Szolgálat az utazásra? Erre egyrészt az önkéntesség ideje alatt, majd azt követően kaphatunk választ.

Az EVS során két tréninget tartanak (egyet az érkezéskor, egyet a projekt közepén), amelyek során mindenki találkozhat a többi fiatallal, aki ugyanabban az országban önkénteskedik. A képzéseket a fogadó ország Nemzeti Irodája szervezi, és sokszor ezek az EVS projektek legizgalmasabb napjai. Fiatal, hasonló gondolkozású fiatalok gyűlnek össze Európa különböző pontjairól, akik képzett trénerek segítségével csapattá kovácsolódnak össze, miközben saját magukat is jobban megismerik, és személyesen is fejlődhetnek.

Ezeken a tréningeken kapcsolatot alakíthatsz ki sok külföldivel, és könnyen találkozhatsz olyanokkal, akikkel egyszerre dobban a szíved. Az újonnan kialakított barátságok segítségével az egész országot beutazhatod, és nem kell a szálláson aggódnod, hiszen az önkéntesek nagy része szívesen osztja meg a többiekkel a szobáját vagy a kanapéját. Ezenkívül egy ott élő fiatal szemein keresztül láthatod a várost, nem egyszerű turistaként, akinek fogalma sincs arról, hova menjen és mit nézzen meg.

evs_utazas3

Szeged (Fotó: Felix Müller)

Gyakorlatilag az összes Magyarországon szerzett barátságom valahogyan ezekhez a szemináriumokhoz kapcsolódik. Itt kezdődött minden, később pedig megismertem a barátaim barátait, végül pedig az egész egy nagy, boldog EVS közösséggé alakult.

De most lássuk, mit gondol a többi önkéntes az EVS és az utazás kapcsolatáról!

„Az utazás és az önkénteskedés kéz a kézben járnak. Az utazás hatalmas része a teljes önkéntes élménynek” – mondja el Inês, aki a helyi termelőkkel dolgozó, környezetvédelmi szektorban tevékenykedő Szatyor Egyesület EVS projektjében önkénteskedik.

„Sok emberrel találkozol mindenfelé, könnyebb kapcsolatokat építeni” – meséli Inês. „Ráadásul általában több szabadidőd van, mint ha teljes állásban dolgoznál” – teszi hozzá. „Több helyen is jártam már Magyarországon, ahol a barátaimat látogattam meg. Ha nem lettek volna ott az ismerősök, valószínűleg nem jutottam volna el ezekbe a városokba.”

evs_utazas4

Bécs (Fotó: Imke Langmann)

Imke, a Menedékház Alapítvány önkéntese általában pár nappal az indulás előtt kezdi el tervezgetni az utazásait. Elsőként kitalálja, hogy hol alszik majd, és hogy jut el a városba, a pontos programot már csak a helyszínen, spontán ötletektől vezérelve dönti el. Általában másokkal együtt utazik, ami még érdekesebbé és élvezhetőbbé teszi az utakat. Eddigi kedvence Pozsony volt: „szép régi belvárosa van, és sok fiatal lakik itt.”

Számomra a legjobb dolog az önkéntesként eltöltött időm alatt a sok különleges találkozás volt. Rengeteg embert ismerhettem meg különböző országokból, más és más szenvedélyekkel, világnézetekkel. Nemcsak európai fiatalokkal találkoztam, hanem észak- és dél-amerikai, ázsiai, afrikai utazókkal is. Kevesebb mint egy év alatt a világ különböző pontjairól hallgathattam történeteket, és új lehetőségeim nyíltak az utazásra. Az EVS után az emberek, akikkel találkoztál kulcsfontosságúak lesznek a látóköröd bővítésében és az utad folytatásában.

evs_utazas5

Fotó: Felix Müller

Ez az utazás szépsége. Amikor úton vagy, a lehetőségeid megsokszorozódnak, az élményeid csak növelik a késztetést, hogy folytasd az utad. Az EVS önkéntesség fontos kulcsot adhat a kezedbe, amivel sok ország ajtaját kinyithatod.

Felix Müller
EVS önkéntes, Magyar Máltai Szeretetszolgálat