Akik soha nem adják fel

Jobb velünk a világ jótékonysági koncertjeiken 30 ezer ember hallgatta őket, érzékenyítő előadásaikkal bejárják a világot. A sérült tagokból álló Nemadomfel együttes szeptemberben Németországban turnézott.

A Máltai Fiatalok oldalán fontosnak tartjuk bemutatni a Szeretetszolgálat értékrendjéhez hasonló kezdeményezéseket. A Nem Adom Fel Alapítvány novemberben elindította az első fogyatékkal élők által alapított kávézót Budapesten, de ők hozták létre még évekkel ezelőtt a Nemadomfel együttest is. Korábban már írtunk a Máltai Szeretetszolgálat hajléktalan emberekből álló rockzenekaráról, az Underdogról. Most következzen egy másik együttes, amelynek tagjai fogyatékkal élők.

Fotó: Nemadomfel Együttes Facebook-oldal

Elindul a zene, érkeznek a tevék a színpadra: elöl a segítők, mögöttük a kerekes székes szereplők – begurul a tevekaraván. Változik a szín: később cowboyokként és cowgirlökként láthatjuk az önkéntes és a sérült fellépőket, ahogy az örök klasszikus Catnajo-t adják elő. A Nemadomfel együttes próbáján jártunk a Jurányi Házban.

A nem adom fel mentalitás hátterében

A magyarországi premiert követően az együttes több németországi iskolát és helyszínt járt végig a Never Give Up Show-val. Korábban koncerteztek már Pekingben és Svájcban is, idén májusban pedig Erdélyben turnéztak. A zenekar tagjainak fejéből pattant ki az ötlet, hogy korábbi külföldi fellépéseik után itt az ideje újra a határokon túl is bemutatni, mire képesek együtt.

„A Nemadomfel Együttes egy integrált zenekar, amelyben a szólisták kivétel nélkül sérült (mozgáskorlátozott, értelmileg akadályozott és látássérült) előadók. A csapat rutinos zenészekkel, valamint professzionális hang- és fénytechnikával dolgozik, mely lehetővé teszi, hogy bármilyen színpadon, sztárelőadók mellett is bátran megállja a helyét. Repertoárunkban saját szerzemények és ismert, klasszikus slágerek is megtalálhatók” – így szól önmeghatározásuk Facebook oldalukon.

Fotó: Nemadomfel Együttes Facebook-oldal

És hogy miben különleges a mostani előadás? „Az eddigi koncerteken az együttes volt a középpontban, néha táncosokkal kiegészülve. Most egy színdarab jellegű világot építettünk fel, és a sérülteket még jobban bevontuk a produkció mozgásos részébe is” – meséli Papp Szabolcs, a Nem Adom Fel Alapítvány szóvivője, aki gyermekbénulás következtében lett kerekes székes, és a szereplés mellett évek óta az együttes kommunikátori feladatait is betölti. „Mindegyik tánc a dalra épül: a Catnajoban cowboyokként jelenünk meg, a Tevekaravánban a különleges tevéinkkel. Az egyik célunk, hogy ne csak hangban, hanem képen is közvetítsük mondanivalónkat.”

Az együttes hátterében álló Nem Adom Fel Alapítvány célja a társadalom hátrányos helyzetű csoportjainak, tagjainak támogatása, elősegítve helyzetük javulását, társadalmi integrációjukat. Igyekeznek támogatni az embereket abban, hogy saját erejüket, tehetségüket felhasználva programjaik aktív közreműködői, sőt létrehozói legyenek. Mottójuk szerint ugyanis „mindenki elég gazdag ahhoz, hogy másoknak segítsen.” Ezt a mondatot a társadalom széles rétegeire vonatkoztatják: fogyatékos emberekre ugyanúgy, mint szegénységben élő roma gyerekekre, vagy éppen olyanokra, akiknek „mindene megvan”.

Fotó: Nemadomfel Együttes Facebook-oldal

Külön utakon az esélyegyenlőségért

A szervezet sokszínű tevékenységével járul hozzá céljai megvalósításához. Munkahelyteremtő programjuk keretében a fogyatékkal élők lehetőséget kapnak a nyílt munkaerőpiacon való elhelyezkedésre, valamint a közreműködésükkel valósulnak meg az Alapítvány programjai. Sérültek segítettek a Papp László Sportarénában tartott Jobb Velünk a Világ! koncertek megszervezésében is. 2008 és 2011 közt több mint 25 millió forintot gyűjtöttek össze különböző jótékonysági célokra. A rendezvények bevételéből hozták létre a Nemadomfel Házakat mélyszegénységben élő, 5-10 éves roma gyerekek számára.

Programjaik egyik célja az érzékenyítés, másrészt fontos, hogy a közönség megismerje a sérült embereket. „Bizonyos szituációkat másképpen élünk meg, az életünk egy részét máshogy szervezzük, mint az átlagember. De nem kell tőlünk félni, ugyanolyanok vagyunk, mint mások” – mondja Szabolcs. „Az előadások után gyakran jönnek oda hozzánk az emberek megköszönni, amit adtunk nekik, és elmondani, hogy átértékelődött a felfogásuk. Olyan is volt, aki egy előadást követően kezdte el támogatni az alapítványt, mert nagyon fontos volt neki az üzenetünk, és úgy érezte, hogy ezzel hozzá tud tenni a mi életünkhöz és a sajátjához is.”

Hasonló megfontolásból, az Alapítvány felkérésére érkezett Magyarországra 2013-ban a végtagok nélkül született Nick Vujicic, aki világszerte ismert érzékenyítő előadásairól. „Nickkel Szerbiában találkoztam először személyesen, egy előadása után éjjel fél egykor sikerült beszélnünk. Kaptam két percet, hogy elmondjam, mit szeretnénk. Megszólítani valakit tolmácson keresztül úgy, hogy tudod, hogy ezen múlik, hogy elfogadja-e a meghívásunkat nem kis kihívás” – mesélte Papp Szabolcs a meghívás körülményeiről.

Nick Vujicic Debrecenben (Fotó: Derencsényi István)

„Persze a két percből végül húsz lett. Arra hegyeztem ki a mondanivalómat, hogy mi is azt szeretnénk átadni az embereknek, amit ő közvetít: hogy nem szabad feladni. A beszélgetés, úgy tűnik, meggyőzte őt.” Nick végül több helyszínen: Budapesten, Pécsett és Debrecenben tartott nagysikerű előadásokat.

Indul a show!

A Nem Adom Fel Alapítvány minden évben rendez integrált táborokat, ahol fogyatékkal élő és roma fiatalok együtt töltik el szabadidejüket, közösen szerveznek nekik programokat. Ebben a táborban kezdték el idén nyáron próbálni az ősszel bemutatásra kerülő Never Give Up Show-t. A tábor után Budapesten folytatódtak a próbák.

„Ki kellett találnunk, mi legyen a dalok sorrendje, hogy lehet jól felépíteni a show ívét úgy, hogy látványos is legyen a darab. Nem lehet egymás után sok lassú dal, mert akkor unalmassá válhat az előadás” – mesélte Szabolcs az előadás szerkezetéről. „Azt is figyelembe vettük, hogy minél jobban be tudjuk vonni a sérülteket. Fontos volt, hogy senki ne érezze kirekesztve magát csak azért, mert az adott dal éppen nem az ő karakteréhez passzol.”

Fotó: Nemadomfel Együttes Facebook-oldal

Mindenki lehetőséget kap a csoportos fellépésre, a színpadra kísért sérültek pedig szólójukban mutathatják be tehetségüket. Néha kisebb kavarodás alakul ki, mikor, honnan érkezzen a színpadra, de az előadásra fokozatosan minden összeáll. És eljön a finálé ideje: mindenki a színpadon, szól az ének és a tánc. Az egyik lányt Szabolcs táncoltatja: sokan megirigyelnék a ritmust, a pörgést és a lelkesedést, ami a színpadról sugárzik.

Mindenkinek meg kell küzdenie valamivel

Hogy miért tartják fontosnak, hogy Magyarországon kívül is fellépjenek? „Szeretnénk a külföldieknek is közvetíteni, mit jelent számunkra a »nem adom fel« üzenet. Bemutatni hogyan lehet sérültekkel együtt táncolni, és hogy a fogyatékkal élők is tudnak teljes értékű életet élni” – mondja Szabolcs. „Sérültek és nem sérültek ugyanúgy tudunk együtt dolgozni és szórakozni. A tánc és a zene azt hiszem, hogy az egyik legjobb eszköz erre. Mindannyian jobban érezzük magunkat, ahogy megszólal a zene.”

Papp Szabolcs, a Nem Adom Fel Alapítvány szóvivője (Fotó: Nemadomfel Együttes Facebook-oldal)

Arra a kérdésre, hogy milyen különbséget fedez fel abban, ahogy az utcán és a színpadon néznek rá az emberek, Szabolcs a következő választ adja: „Elsősorban belőled indul ki, hogy milyen reakciót váltasz ki az emberekből. Minden azon múlik, hogy te hogy fogadod el a saját életedet, és ettől függ, hogy ki hogy lát téged. Azok, akiknek nincs tapasztalatuk a sérültekkel kapcsolatban, bizonytalanok vagy furcsán néznek rád, de a kisugárzásoddal tudsz hatni az emberekre.”

És honnan meríti az Alapítvány kerekes székes szóvivője az energiát? „Mélyen hiszek abban, hogy a Jóisten mindenkit szeret, és senkit sem véletlenül teremtett. Viszont te magad kell, hogy megküzdj azzal az élethelyzettel, amiben élsz. Neked kell eldönteni, melyik úton jársz, és merre szeretnél menni. Ez pedig független attól, hogy valaki milyen származású, milyen sérüléssel született vagy milyen anyagi helyzetben van. Mindenkinek valamivel meg kell küzdenie. Az a kérdés, hogy meg akar-e küzdeni, meg tud-e küzdeni, és akar-e boldog lenni. Ehhez viszont nagyon nagy erő kell és az, hogy ne adja fel.”

Szakszon Réka / Kultúrpart