„Az életveszély elől menekülünk”

Sofőrök, mérnökök, családapák, akik az egyre súlyosabb problémák miatt hagyták el országukat. Az úti cél pedig szinte minden esetben Németország. A Máltai Szeretetszolgálat egészségügyi segítséget nyújt a Keleti pályaudvarnál tartózkodó menekülteknek. Messziről jött emberek mesélték el történeteiket.

Minden este hét órától a Máltai Szeretetszolgálat Mozgó Orvosi Rendelője megérkezik a Keleti pályaudvar környékére, és ellátja a hozzá forduló betegeket. Augusztus eleje óta az orvosok munkáját önkéntesek segítik, akik tisztasági csomagokat, játékokat és más adományokat is osztanak a rászorulóknak.

men1

A Keleti pályaudvarnál található tranzitzónában és a II. János Pál pápa térnél levő parkban beszélgettünk menekültekkel.

men2

„Öt napja vagyunk itt, a Keleti pályaudvarnál. Három hónapja indultunk el Pakisztánból. Iránon, Törökországon, Görögországon, Macedónián és Szerbián keresztül érkeztünk Magyarországra. Nem egyszerű a helyzet, lehet, hogy csak holnap jutok el odáig, hogy zuhanyozzak. De sokan segítenek, hoznak nekünk kaját. A rózsaszín felsőben lévő idős nőt, amióta itt vagyok, minden nap látom.”

men3

„Rengeteg a probléma Afganisztánban. A folyamatos bombázások miatt jöttünk el. A telefonunkon lévő GPS is segített, hogy eljussunk idáig. A következő vonattal megyünk tovább Ausztria felé. Öten közülünk Németországba szeretnének eljutni, mi ketten pedig Franciaországba.
Miért pont Franciaország?
Azt hallottuk, szép ország.”

men4

„Al-Hasakah városában laktam, ami Szíria észak-keleti részén található, főként kurdok laknak itt. Az Iszlám Állam elől menekültem, amelynek tagjai férfiakat, nőket, gyerekeket fejeznek le. Öt gyerekem van. Őket és a feleségemet Irakba költöztettem át, ezután indultam el egyedül Németországba. Több rokonom is német városokban lakik, ezért megyek oda.
Mi volt a legveszélyesebb része az útnak?
Törökországból a tengeren át jöttünk Görögországba. Egy kis motorcsónakkal tettük meg az utat rengeteg emberrel együtt. Nagyon félelmetes volt.
Mivel foglalkozik?
Egyetemen tanultam, mezőgazdasági mérnök vagyok, egy irodában dolgoztam Szíriában.
Mik a tervek Németországban?
Tudok rajzolni, úgyhogy lehet, hogy első körben embereket festek majd le az utcán.”

men5

„Afganisztánból jöttünk, és Németországba megyünk tovább. Lefotóznál minket is? Csinálhatunk közös képet veletek?”

men6

„Hatalmas problémák vannak Afganisztánban a háborús helyzet és a tálib uralom miatt. Ezért indultam el a feleségemmel, az úton született meg a kislányunk. Egyre jobb lett a helyzet, itt Budapesten végre szabadnak érzem magam, és viszonylag biztonságban vagyok.
Hogyan tovább?
Németországba szeretnénk eljutni. Tudom, hogy nyelvismeret nélkül nehéz lesz, de két szakmám is van: sofőr és autószerelő. Remélem, a kettő közül valamelyikkel el tudok majd helyezkedni.”