Az ifjúsági szakma, ha találkozik

Nyári egyetem, többnapos szakmai rendezvény, kreatív tábor fiatal(okkal foglalkozó) felnőtteknek. Augusztus 27. és 30. között rendezték meg idén az Ifjúsági Szakma Országos Találkozóját Bükkszentkereszten, ahova a Máltai Fiatalok koordinátorai is meghívást kaptak.

A résztvevők az ország különböző pontjairól érkeztek. A vegyes korosztályi megoszlás mellett a tapasztalati háttér is eltérő volt: az ifjúsági szakma különböző területein dolgozó önkéntesek, segítők, koordinátorok, vezetők és szakemberek gyűltek össze augusztus utolsó, meghosszabbított hétvégéjén.

iszot2

A nyolcadik alkalommal megrendezett ISzOT-on a különböző helyszínekről és szakterületekről érkezők képzeletbeli ifjúsági irodákba tömörültek. A hét csapat mindegyikének egy szakmai és egy szabadidős programmal kellett készülnie, ezekből állt össze a találkozó gerince.

2015-ben a szakmai program az ifjúsági szolgáltatások alapjait járta körül. Első nap az ifjúsági irodák alapjaival és történetével, valamint a szolgáltatások alapelveivel és a szakmai etikai kódex-szel ismerkedhettek meg a résztvevők. Az elmélet után másnap a gyakorlati oldal és a konkrétumok következtek. Az ifjúsági irodák normál működését vázolták fel a csoportok, valamint sor került a magyarországi helyzet bemutatására, és az elmúlt években az irodákat ért pozitív és negatív hatások is szóba kerültek. A harmadik napon az új szolgáltatási irányelvek álltak a középpontban, külön hangsúlyt fektetve a digitális szférára, az irodák fenntarthatóságára és finanszírozási hátterére.

iszot

A szakmai előadások és beszélgetések mellett szabadidős programokkal történt a lazítás. A fantázianevekkel frissen alakult ifjúsági irodák közösségfejlesztő, csapatépítő, rejtvényfejtő, energizáló feladatokkal készültek, amelyeket akadályverseny, főnyeremény-keresés, vagy támadás elöli közös menekülés kereteibe ültették bele. A kreatív játékok a pihenés és a szórakozás mellett hosszabb távú célokat is szolgáltak: sok feladatot kisebb-nagyobb átalakításokkal később is fel tudnak használni a fiatalokkal vagy gyerekekkel való közös munkában a résztvevők.

A sokszínű társaság változatos programot rakott össze, emellett pedig lehetőség nyílt a kapcsolatépítésre, a további közös tervek alapjainak lefektetésére. Az idei ISzOT-on alvásban szegény, de szakmai tudásban, új ismertségekben és jövőbeli projektötletekben gazdag négy napot tölthettek el együtt a résztvevők.