Nemzetközi együttműködés a Máltai ifjúság jövőjéért

A Máltai Lovagrend különálló ifjúsági csoportjainak összekapcsolása, a külföldi kapcsolatok erősítése és közös tervek lefektetése – ezekkel a célokkal tartottak nemzetközi találkozót június utolsó hétvégéjén Budapesten.

A Vision 2050 a Máltai Lovagrend fiatal tagjainak és önkénteseinek határokon átívelő közössége. Céljuk, hogy szakmai és anyagi támogatást nyújtanak a fiatalok munkájához a Renden belül, segítsék a helyi és nemzetközi Máltai szervezetek tevékenységét, és rendszeres találkozók során tapasztalatot cseréljenek. A platformot 2013-ban hozta létre Matthew Festing, a Szuverén Máltai Lovagrend nagymestere. A Vision 2050 kezdeményezte a budapesti nemzetközi konferenciát, ahol a résztvevők lefektették a Közép-Kelet Európai Máltai Ifjúsági Hálózat, a Vision 2050 és a többi jelenlevő ifjúsági képviselő közt létrejövő együttműködés alapjait.

vision2050_1

Fotó: Horváth Márk

Június 26-án, pénteken este a Március 15. téren lévő KIOSK étteremben került sor az első fogadásra. A felső szinten lefoglalt helyiség fokozatosan telt meg az országok képviselőivel, a Máltai Lovagrend tagjaival és rokonaival, valamint a Máltai Fiatalok önkénteseivel. Eleanor Abou-Sakr és Hajós Judit, a hétvége két főszervezője köszöntötte az összegyűlt társaságot.

vision2050_2

Fotó: Horváth Márk

A hangulatos helyszínen került sor az első találkozásokra, viszontlátásokra, hosszas e-mailezés utáni személyes találkozókra. A fogadás egy közös vacsorával zárult az étterem teraszán, ahol a résztvevőknek lehetőségük nyílt a korábban elkezdett beszélgetések folytatására.

vision2050_3

Fotó: Horváth Márk

Másnap reggel a Máltai Ifjúsági Hálózat tagjai a márciusi romániai workshopot követően ismét munkába kezdtek, és véglegesítették prezentációjukat a Vision 2050-vel közös délutáni megbeszélésre. A hat ország képviselői a budapesti találkozót megelőzően különböző munkacsoportokban állították össze a Hálózat dokumentumait (az alapdokumentumot, a prezentációt és a 2015-ös közös munkatervet). Így Budapesten már csak a szövegek egy részét kellett pontosítani, és eldönteni, ki prezentál majd pár órával később.

vision2050_4

A Vision 2050 és a Máltai Ifjúsági Hálózat megbeszélését szombat délután a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének (MMLSz) Budai Várban található Székházában tartották. A találkozót Ugron Imre egy közös imával kezdte, majd üdvözölte a csapatot Budapesten. Rövid indító beszédében kihangsúlyozta a közös munka, és a határokon átívelő kapcsolatok jelentőségét, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy a hatékony szociális munkának és a hit védelmének egyensúlyban kell lennie a Máltai Lovagrend által képviselt tevékenységekben.

vision2050_5

Első körben az összegyűlt csoport minden tagja bemutatkozott, és elmondta, hogyan kötődik a Máltai Lovagrendhez. Ezt követően a Máltai Ifjúsági Hálózat két tagja adta elő a prezentációt, amelyben összefoglalták a csapat eddigi találkozóit, a nemzetközi projekt eredményeit, a Hálózat misszióját, valamint felvezették a jövőre vonatkozó ajánlataikat. Ezután a Vision 2050 prezentációja következett: a Máltai Lovagrend részeként a Vision 2050 felületet és támogatást biztosít a fiatalok munkájának és találkozóinak. A két bemutató meghallgatása után kiderült, hogy a Máltai Ifjúsági Hálózat tervei sokban hasonlítanak a Vision 2050 célkitűzéseihez: a hangsúlyt az ifjúság közti együttműködésre helyezik, fontos összetevő ezenkívül a jó gyakorlatok és a forrásanyagok megosztása. Éppen ezért a Vision 2050 több módon is tudja majd támogatni a jövőben a Máltai Ifjúsági Hálózatot – és fordítva.

vision2050_7

A találkozó második részében az együttműködés kialakítása, a jövőbeli közös tervek és a következő lépések kerültek a középpontba. Az egyik fontos igény, ami felmerült, a fiatalok és a Máltai Lovagrend kapcsolatának szorosabbra fűzése, amin hatékony információátadással, közös programokkal és partneri kapcsolatokkal próbálnak majd javítani a résztvevők. A beszélgetés másik fontos elemeként a források és tapasztalatok megosztása emelkedett ki, mint az együttműködés egyik lehetséges alapja. A résztvevők megegyeztek, hogy elkezdik összegyűjteni bizonyos programok részletes „használati útmutatóit”, az önkéntes menedzsment eszköztárát, adománygyűjtő technikákat, jó gyakorlatokat. A Vision 2050 honlapja szolgálna majd ezek felületeként és bázisaként.

vision2050_6

A Vision 2050 és a Máltai Ifjúsági Hálózat további együttműködésére vonatkozóan a résztvevők négy pontot határoztak meg. Elsőként elkezdik szervezni a következő találkozót, amelyre a tervek szerint szeptember elején Varsóban kerülne sor, egybekötve a lengyel Máltai Lovagrend jótékonysági báljával. Másrészt a Hálózat kijelöl a tagjai közül egy képviselőt, aki a Vision 2050 nagykövete lehet. A külső kommunikáció részeként a két csoport megosztja egymással cikkeit és Facebook posztjait. A belső kommunikáció hatékonysága érdekében pedig létrehoznának egy közös fórumot a Vision 2050 fiatal képviselőivel. Végül, a Máltai Ifjúsági Hálózat vállalta, hogy saját anyagaival és tapasztalataival hozzájárul az idén ősszel induló Vision 2050 honlap forrásainak kibővítéséhez.

vision2050_8

Szombat este többen is részt vettek a Magyar Máltai Lovagok Szövetsége szervezésében létrejött első Szent János bálon. A Hálózat fiatal tagjainak azonban a megbeszélést követően eljött a búcsú ideje. Annak reményében köszöntek el a többiektől, hogy a közeljövőben sikerül összehozni a következő találkozót, és közösen folytathatják a motiváló tervek megvalósítását, amelyeknek első lépései ezen a rövid, de hatékony találkozón indultak el.

Szakszon Réka