Egész évben lehetsz Mikulás

Amikor a lengyel önkéntes, Krystian elkezdett a békásmegyeri Családok Átmeneti Otthonában dolgozni, még nem tudta, mire számítson. A benne lévő félelem kíváncsisággal vegyült. A kezdetek óta két hónap telt el, és egyre közelebbi képe lesz az intézményben zajló munkáról. Natalia Puchajda EVS önkéntesünk beszámolója.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálathoz tartozó Kelta utcai Családok Átmeneti Otthonában tíz család él. Az intézményben az átmenetileg vagy tartósan fedél nélkül maradt családokat támogatják annak érdekében, hogy továbbra is családi kötelékben maradva együtt élhessenek, lehetőséget kapjanak további élethelyzetük kialakításához.

A gondozás időtartama a törvényben meghatározott maximum másfél év lehet. A cél, hogy a családok alkalmassá váljanak az önálló életvitelre, gyermekeik megfelelő gondozására, nevelésére, családi kapcsolataik megtartására és rendezésére, saját értékeik felismerésére, fejlesztésére.

Fotó: maltai.hu

Állandó munkatársak és önkéntesek dolgoznak az intézményben. Október óta egy külföldi önkéntessel, Krystian Wróbellel egészült ki a csapat, aki itt tölti Európai Önkéntes Szolgálatát (EVS) 2017 júliusáig. Egyik hétköznap meglátogattuk, és megnéztük, mivel tölti a napjait.

Krystian az EVS önkéntesek és koordinátorok gyűrűjében

Krystian hétfőtől péntekig különböző feladatokon dolgozik. A ruhaválogatásban és -osztásban rendszeresen részt vesz. A lakosság által hozott ruhák rendszerezésében sokat segít. A Családok Átmeneti Otthonában élőknek és az intézményt felkereső ellátottaknak személyes segítséget nyújt.  A hideg hónapok miatt mostanában a kötött pulóverek, kesztyűk, sapkák, sálak és a kabátok a legnépszerűbbek. Hétfőnként érkeznek az intézménybe azok a rászorulók, akiknek szükségük van valamilyen új ruhadarabra. A raktárban szinte minden esetben megtalálják a megfelelő ruhákat.

Hétköznaponként a Szociális konyhán meleg ételt főznek az idős, rászoruló embereknek. Krystian a konyhai előkészületekben is segít.

Az idősek klubjában is részt vesz a külföldi önkéntes. Szerdánként a klubdélutánon az ide látogató idős emberek együtt énekelhetnek, társasjátékokat próbálhatnak ki és kézműveskedhetnek. Ilyenkor is lehetősége nyílik Krystiánnak a magyar nyelv gyakorlására. Az idősek klubjában más napokon egyéb programok is vannak. Alkalmanként lehetőségük nyílik az Operába ellátogatni, vagy más programokon részt venni.

Fotó: maltai.hu

A lengyel önkéntes hetente többször is együtt játszik az otthonban lakó gyerekekkel. Társasjátékokat tanulnak meg közösen, és Krystian kisebb energizáló játékokkal is készül ezekre az alkalmakra, amelyek segítségével a gyerekek egyszerre tanulhatnak és szórakozhatnak. Jó időben az otthon melletti játszótéren tartják a foglalkozásokat.

Fotó: maltai.hu

A gyerekprogramok sokat segítenek Krystiannak, hogy angol- és magyartudását fejlessze. Előfordult már, hogy a gyerekek nevetésben törtek ki, amikor a lengyel fiú szokatlan kiejtéssel mondta ki a „tojás” szót. De nemcsak Krystiánnak okoz nehézséget az idegen nyelv használata. Előfordul, hogy a gyerekeknek és a munkatársaknak is hasonló akadályokkal megküzdenie, de a lényeg, hogy az esetek nagy részében megértsék egymást, és megértessék magukat.

A gyerekfoglalkozások helyszíne a Kelta utcai Családok Átmeneti Otthonában

A lengyel nyelv újdonság a gyerekek számára, és nagy kíváncsisággal próbálnak egy-egy szót megérteni és használni. A foglalkozások során a gyerekek mondanak egy szót magyarul, és Krystiánt kérdezik a lengyel megfelelőjéről. A testbeszédnek nagyon fontos szerepe van ebben a tevékenységben. A gyerekek az angoltanulásban is szeretnének fejlődni. Legtöbbjük számára a lengyel önkéntessel való találkozás az első alkalom, amikor az angol nyelvet gyakorlatban is használhatják.

„Úgy érzem, jó hatással tudok lenni a gyerekekre” – mondja Krystian. aki gyakran hülyéskedik az otthon kis lakóival, és ezzel mosolyt csal az arcukra, sokszínűbbé és érdekesebbé teszi az életüket.

A te kezedben is ott van a lehetőség, hogy jobb hellyé tedd a világot! Sok embernek szüksége lehet rád.

Natalia Puchajda