Életútinterjú idősekkel

A beszélgetés ereje

Az idősekkel való törődés gyakran kimerül az otthoni segítségnyújtásban: takarítás, bevásárlás, ügyintézés, ebédszállítás, idősek szállítása, kísérése; ugyanis ezeket a szükségleteket rendszeresen meg kell oldani az idősek biztonsága érdekében. Segítésük második pillérére (a beszélgetés, társasjátékozás, felolvasás, sétálás) akkor jut idő, ha az előbb felsoroltak már teljesültek. Pedig a tartalmas beszélgetésekre életkortól függetlenül mindenkinek szüksége van.

Lilla és Ági néni

Az interjúkészítésről

„Kérdeztem még, hogy mi a véleménye a mai világról, melyek a jelenlegi céljai. Felemelő volt hallgatni, hogy 95 évesen is milyen komoly célkitűzéseket állít maga elé.”

A program során az önkéntesek életútinterjúkat készítenek idősekkel diktafon vagy telefonos hangrögzítő segítségével. Az interjú során az önkéntes kevés kérdést tesz fel, meghallgatja a történeteket és figyel az interjúalanyára, nem próbálja meg irányítani a beszélgetést. Az önkéntes számára érdekes lehet megtapasztalni a teljes odafigyelést, meghallgatni egy számára teljesen idegen élet alakulását.

„Szerintem jól sikerült. Magától is elmondott mindent, alig kellett belekérdeznem és nagyon aranyos volt.”

Ez az idős ember számára is izgalmas és hasznos lehet, mert felidézheti az életének szép pillanatait, fordulópontjait, bármiről mesélhet, amit ő lényegesnek talál. Ezáltal azt érezheti, hogy fontos a mondanivalója.

„Búcsúzáskor elképesztően hálás volt azért, hogy ott voltam. Többször is elmondta, hogy mennyivel másabb volt így a délelőttje, még a folyosóra is elkísért.”

Az is előfordulhat, hogy egy idős annyira megörül a beszélgetésnek, hogy azt szeretné, hogy az önkéntes máskor is meglátogassa. Ha valaki erre nyitott és van erre ideje, akkor természetesen erre is van lehetősége, de alapvetően két találkozásról van szó: az elsőn az idős mesél, az életéről a másodikon pedig az önkéntes átadja a leírt élettörténetet és egy emléklapot, amivel megköszöni a beszélgetést.

„Mondta, hogy ha valamikor arra járok, ugorjak be hozzá nyugodtan.”

A beszámolómból nem szeretném kihagyni a nem teljesen pozitív élményeket sem, hiszen ezek is hozzátartoznak a programhoz. Természetesen volt, aki kicsit elbizonytalanodott a beszélgetés után, mert úgy érezte, hogy ez mégsem az ő műfaja. Nehéz előre megjósolni, hogy mennyire fog egy-egy idős megnyílni illetve, hogy szimpatikusnak találják-e egymást az önkéntessel. Az is előfordult, hogy egy önkéntes a tervezettnél több időt töltött egy idős néninél, mert látta rajta, hogy annyira örül neki és megtudta, hogy sokat van egyedül.

Szerencsére az idősek részéről eddig csak pozitív visszajelzést kaptam, mindenki örült a fiataloknak és annak, hogy kíváncsiak vagyunk az életük alakulására. 🙂

Igazán, egy élmény volt tapasztalni, hogy bár az ember idős korára sok mindent elveszít (például a rövidtávú memóriáját), sok mindent nyer is a korából, mint például tapasztalatot és bölcsességet, amik arra szükségesek, hogy tudja mi fontos az életben.”

A képeken közel 70 év korkülönbség látszik

Az önkéntesekkel azt beszéltük meg, hogy ha úgy érzik, hogy olyan légkör alakult ki a beszélgetés során, akkor nyugodtan kérdezzék meg az időseket, hogy csinálhatnak-e egy közös képet. Ezek a fényképek egy kicsit sötétek, homályosak, hiszen ezek az interjúk általában bent készülnek, de a céljuk nem is az, hogy tökéletesek legyenek. Hiszen az a lényeg, hogy megörökítsék két idegen, egy fiatal és egy idős érdekes megismerkedésének a pillanatát. Aki szeretné, ezt a képet hozzáteheti a legépelt interjúhoz, de az sem gond, ha valaki inkább megtartaná, magának vagy éppen úgy dönt, hogy nem szeretne képet csinálni.

  „Hatalmas élménnyel, jó érzésekkel távoztam az épületből. Mindenkinek kívánom ugyanezt.”

„Különleges élmény volt, örülök, hogy részt vehettem.”

Meghitt beszélgetés

Az első emléklap átadás különösen jól sikerült, mert a helyszínen derült ki, hogy a néninek aznap volt a 88. születésnapja. Nagyon örült, hogy teljesen véletlenül a szülinapján látogattuk meg és ez nekünk is szuper érzés volt.

Közös séta az idősek otthona kertjében

Ha Te is szeretnéd meghallgatni egy idős néni vagy bácsi történetét, akkor jelentkezz a bpfiatalok@maltai.hu e-mail címen! 🙂

Csernai Dorka