Együttműködés a hatékony ifjúsági munkáért

A közös jövőkép meghatározása volt az egyik kiemelt célja a Nemzetközi Máltai Ifjúsági Hálózat pozsonyi találkozójának. Öt munkacsoport közreműködésével indult el a munka, valamint új tervek és jövőbeli projektek szerveződnek a kilenc résztvevő ország közt.

Egy nemzetközi program keretében 2013-ban indult együttműködés eredményeként, egy tavaly márciusi kolozsvári találkozón jött lére a Nemzetközi Máltai Ifjúsági Hálózat. Az ifjúsági hálózat tagjai 2015 júniusában újra találkozhattak Budapesten, amikor lehetőségük nyílt a Vision 2050-vel való közös tervezésre. A Vision 2050 a Máltai Lovagrend fiatal tagjainak és önkénteseinek határokon átívelő közössége. Céljuk, hogy szakmai és anyagi támogatást nyújtsanak a fiatalok munkájához a Renden belül, segítsék a helyi és nemzetközi Máltai szervezetek tevékenységét, és rendszeres találkozók során tapasztalatot cseréljenek.

bratislava4

Fotó: Eitvydas Bingelis

Tavaly év végén indult el az újabb kétéves nemzetközi projekt, amelynek célja egy erős ifjúsági hálózat létrehozása Közép-Kelet Európában, a hosszú távú pozitív változásért. A projekt elemei a Máltai ifjúsági struktúrák megszilárdítsa, a résztvevők közt egy kompetenciákra épülő hálózat létrehozása, a jó tapasztalatok cseréjének lehetővé tétele, a helyi hatás növelése és a Máltai Ifjúsági Hálózat elismertetése nemzetközi szinten.

bratislava1

Fotó: Eitvydas Bingelis

Az első találkozóra Pozsonyban került sor február közepén. A helyszínt biztosító Szlovákia mellett 2016-tól két új ország (Lengyelország és Németország) csatlakozott a hálózat hat alapító országához (Albánia, Csehország, Litvánia, Magyarország, Románia, Ukrajna). Az új tagok megismerése és üdvözlése után minden országnak lehetősége nyílt az ifjúsági tevékenységeinek rövid bemutatására.

bratislava3

Ukrajna prezentáció (Fotó: Eitvydas Bingelis)

A kulcsszavakra koncentráló hosszú beszélgetési folyamat végére megszületett a végleges vízió, mely szerint a hálózat célja „a hatékony ifjúsági munka inspirálása” (Inspire youth work that matters).

bratislava5

Megszületett a vízió: inspirálni a hatékony ifjúsági munkát (Fotó: Elena Lupoaea-Petrea)

A találkozó során öt munkacsoport különült el (programok, emberi erőforrás, reprezentáció, adminisztráció és adománygyűjtés), ezzel megosztva a feladatokat és felelősségi köröket a hálózat tagjai közt. Az országok képviselői eldönthették, melyik területen dolgoznának a következő egy év során. A kialakult csapatok terveket fogalmaztak meg, meghatározták a következő lépéseket, és határidőket rendeltek a feladatok mellé. Az öt részleg által prezentált tevékenységekből összeállt a hálózat cselekvési terve 2016 végéig.

bratislava9

Nemzetközi Máltai Ifjúsági Hálózat (Fotó: Adrián Augustin Kiss)

A három együtt töltött nap során elindult egy közös munkafolyamat, valamint fontos személyes kapcsolatok épültek ki. A pozsonyi találkozó után a résztvevők visszatértek országukba, a hálózat pedig együtt halad tovább a hatékony ifjúsági munkához vezető úton.

Szakszon Réka