Kilenc ország, egy utazás

Közös álláspont kialakítása, motiváció és kommunikáció fejlesztése, a csoportkohézió erősítése – ezeket a célokat tűzték ki a Nemzetközi Máltai Ifjúsági Hálózat lengyelországi találkozóján novemberben. A résztvevők a közös munka eredményeként új struktúrát hoztak létre, ígéretes projektötleteket kezdeményeztek, és megválasztottak egy vezetői csapatot, akik a hálózatot segítik a jövőben.

A hálózat létrehozása 2013-ban indult egy nemzetközi projekt kapcsán, amely céljaként tűzte ki, hogy új lendületet adjon és fejlessze az ifjúsági önkéntességet a Közép-Kelet Európai térség Máltai segélyszervezeteiben. 2016-tól kezdve a hálózat kilenc országot foglal magába: Albánia, Csehország, Németország, Magyarország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Ukrajna a tagjai.

Az év elején Szlovákiában tartott, majd a nyár elején Máltán rendezett megbeszélések után a Nemzetközi Máltai Ifjúsági Hálózat idei harmadik nemzetközi találkozójára Katowicében, Lengyelországban került sor november 3. és 6. közt.

Fotó: Eitvydas Bingelis

A találkozó egyik célkitűzése a csoportkohézió erősítése volt, ezért közvetlenül a bevezető után az esemény egy csapatépítő szekcióval kezdődött, ahol lehetőség nyílt az új tagok bevonására. A játékos módszerek segítségével a tagok kifejezték az igényüket, miszerint a hálózatról való egységes gondolkodásra, valamint egy vezetői csapatra lenne szükség.

A második napon a közös célok megfogalmazása került napirendre. A hálózat múltjáról, jelenéről és jövőjéről való beszélgetéssel minden résztvevő elmondhatta saját érzéseit és ötleteit.

Ezt követően az országok képviselő véleményezték a korábban elkészült alapító dokumentumot, javaslatokat tettek a változtatásokra.

A nap végére elkészült az alapító dokumentum, amely tartalmazta a hálózat küldetését is: „Küldetésünk a hitre épülő ifjúsági és önkéntes munka fejlesztése a Máltai segélyszervezetekben nemzetközi kapcsolatokon keresztül. A hálózat fókuszában az ifjúsági, szociális, humanitárius és elsősegély tevékenységek állnak.”

Szombaton az országok képviselői a hálózat részlegekre épülő struktúráját értékelték. A tapasztalatok leszűrése és a változtatásra tett javaslatok után, a tagok megegyezésével új rendszer lépett érvénybe. A tevékenységeket középpontba helyező struktúra akciócsoportokra épül, amelyeken belül egy felelős koordinálja a csapatot. Miután a hálózat tagjai kifejezték igényüket a vezetőség kialakítására, egy több fős vezetői csapat összeállítását szorgalmazták, akik koordinálják az eseményeket és rálátásuk van a hálózatban zajló folyamatokra.

Fotó: Eitvydas Bingelis

A találkozó utolsó napja a választással kezdődött, ahol a hálózat tagjai egy vezetőt és két helyettes vezetőt választottak titkos szavazással. A vezetők elsődleges feladatai a szervezési munkák és a hálózat képviselete lesznek.

A választás után új akciócsoportok formálódtak különböző témákra, mint például az alapdokumentum véglegesítése, elsősegély projekt írása az Erasmus+ pályázati rendszerben, a hálózat logójának és prezentációjának elkészítése, valamint egy olyan különleges program kidolgozása, amit a kilenc tagország ugyanazon a napon valósíthat meg saját környezetében.

Fotó: Eitvydas Bingelis

A nemzetközi találkozó a megbeszéléseken túl számos extra programmal egészült ki, amelyek erősítették a csoportkohéziót. A résztvevők péntek délután egy vezetett túrán vehettek részt a föld alatt, a Guido szénbányában, ami Szilézia tartomány egy fontos nevezetessége.

A következő napon a hálózat lengyel tagjai tanulmányutat szerveztek Kęty-be, ahol az országok ifjúsági vezetőinek lehetősége nyílt találkozni lengyel önkéntesekkel és az orvosi csapat képviselőivel. A rövid bemutatkozás és energizáló játék után a lengyel csapat elsősegély bemutatót tartott. A találkozást követően a hálózat tagjai részt vehettek egy Szentmisén a közeli templomban, amit egy búcsúvacsora követett a városban.

A sikeres találkozó végén elkészült a szokásos csoportkép is, az országok képviselői pedig nagy reményekkel és tettre készséggel térhettek haza. Több működési elv is változott és fejlődött a lengyelországi találkozón, de a hálózat célja továbbra is változatlan: „a hatékony ifjúsági munka inspirálása” (Inspire youth work that matters).

Szakszon Réka