Úton egy erősödő nemzetközi ifjúsági hálózat felé

Csapatépítés az X&Y játékkal, helyi programtervekből hosszú szőnyeg készítése, kompetenciák piacán képességekkel üzletelés – többek közt ezeket a módszereket használták a fiatalok a Nemzetközi Máltai Ifjúsági Hálózat ukrajnai találkozóján.

A tavaly Szlovákiában, Máltán és Lengyelországban tartott megbeszélések után 2017-ben az első találkozóra Lviv városában, Ukrajna nyugati részén került sor március 9-12-ig. A nemzetközi találkozó célja a hálózaton belüli kommunikáció, koordináció és motiváció fejlesztése volt. Emellett a szervezők célként tűzték ki a tagok személyes részvételnek és elkötelezettségének erősítését, a hálózat jövőjének és fenntarthatóságának elősegítését.

Fotó: Marta Yaruchyk

A Nemzetközi Máltai Ifjúsági Hálózat egy nemzetközi projektnek köszönhetően született meg, amelynek célja az ifjúsági önkéntesség újraélesztése és minőségi fejlesztése a Máltai Lovagrend Közép- és Kelet-Európai segélyszervezeteinél. Jelenleg a hálózat tagjai 9 ország (Albánia, Csehország, Németország, Magyarország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Ukrajna) ifjúsági képviselői.

Fotó: Marta Yaruchyk

A találkozó a célok és a program részletes ismertetésével indult. Ezután a lengyel csapat egy ismerkedős játékkal készült, amely során a személyes profiljaikat kialakítva és cserélgetve a rutinos résztvevők jobban megismerhették az újonnan csatlakozó tagokat.

Fotó: Marta Yaruchyk

A második nap az elmúlt időszak értékelésével kezdődött: az akciócsoportok beszámolóinak meghallgatása és véleményezése után a hálózat tagjainak személyes részvétele és motivációja került a középpontba. Ebből a témából kiindulva a résztvevők eljutottak a hálózat számára elérhető tudásanyag felfedezéséig, amit egy különleges módszerrel tehettek meg: minden résztvevő felírhatta a saját, ifjúsági munka területén hasznos képességeit kis papírokra, amiket magukra ragasztva elkezdődhetett a kompetenciák piaca. A konferenciateremben a fiatal vezetők mások által korábban még nem ismert tudása került a felszínre, aminek megosztása hasznos lehet a következő időszakban a hálózat többi tagja számára. A kompetenciák alapján a következő nemzetközi találkozókon workshopok szerveződnek majd, amivel teljesülhet a „tudás átadása, a tapasztalatok és a jó gyakorlatok cseréje az ifjúsági munka területén”, ahogy azt a Hálózat alapdokumentumában az egyik főtevékenységként korábban meg is határozták.

Kompetenciák piaca (Fotó: Marta Yaruchyk)

A következő nap egyik sikeres és látványos módszere az országok helyi programterveiből összeállított szőnyeg volt, amelynek elkészítésében sokszínű és kreatív ötleteivel a hálózat mind a 9 tagországának képviselői közreműködtek. A flip chart papírokból egy hosszú csíkot összeragasztva elkészült a szőnyeg alapja. Minden ország üres lappal indulhatott, és azokat a programokat rajzolhatták és írhatták fel a szőnyegre, amit a leginkább innovatívnak, hasznosnak vagy érdekesnek tartanak, és amelyekről szívesen beszélnének az alkotás befejezését követően.

A találkozó fontos része volt a Nemzetközi Máltai Ifjúsági Hálózat következő programjainak tervezése. A szekciók során három különböző akcióterven dolgozhattak kisebb csoportok: a rendelkezésre álló idő alatt közös megegyezésre juthattak, átbeszélhették a projektek célját és ütemezését. Megtörténtek az első lépések a Renovabis és Erasmus+ pályázatokra beadott kommunikációs projekttel kapcsolatban, elindult egy minden országban egy időpontban megvalósuló program tervezése, valamint a különböző országok önkénteseit összehozó nyári táborral, a Eurocamppel kapcsolatos közös gondolkozás is elkezdődött.

Fotó: Lutz Hüser

A hálózat fenntarthatósága is a megbeszélés fő témái közé tartozott. A hálózat tagjai gondolattérkép segítségével kezdtek különböző opciókat felvázolni a következő időszak lehetőségeivel kapcsolatban.

A szabadidős elfoglaltságok, a városnéző túra Lvivben szintén a program részét képezték, és segítették a hálózat tagjai közötti kapcsolatépítést, és erősítették a csapat összetartozását.

A találkozó négy intenzív napja után elérkezett az idő a lezárásra. A résztvevők a rossz pillanatokat és érzéseket a kukába dobhatták, ezután pedig egy játékos értékelés során egyesével keríthettek sort a személyes elköszönésre, az elmúlt napok konklúziójára, mielőtt mindenki a saját országába visszatérve folytathatná a munkát. Ezek a különleges pillanatok és kapcsolatok segítettek abban, hogy mindenki motiváltan és energikusan térjen haza.

Szakszon Réka