Tapasztalatcsere és inspiráció külföldi vizeken

Személyes és szakmai kompetenciák fejlesztése, 2018-as tervek készítése a hálózat fenntarthatóságának érdekében – a Máltai Nemzetközi Ifjúsági Hálózat júniusi találkozóján, Albániában ezek a témák álltak a középpontban.

Az márciusi Ukrajnában tartott megbeszélés után második alkalommal találkozhatott a kilenc résztvevő ország (Albánia, Csehország, Németország, Magyarország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Ukrajna) ifjúsági képviselője az albán Skodra városában.

A Shkodrai-tónál (Fotó: Michal Rzysko)

A Nemzetközi Máltai Ifjúsági Hálózat egy nemzetközi projektnek köszönhetően született meg, amelynek célja az ifjúsági önkéntesség újraélesztése és minőségi fejlesztése a Máltai Lovagrend Közép- és Kelet-Európai segélyszervezeteinél. Jelenleg a hálózat a fent említett 9 ország ifjúsági képviselőit tömöríti.

A hagyományok szerint a programterv átbeszélése után csapatépítéssel indult a találkozó, amit most a litván csapat készített elő. A résztvevőknek első körben arra a kérdésre kellett válaszolniuk, milyen képhez tudnák hasonlítani a hálózatot. Voltak, akik egy dobozként képzelik el a közösséget, ami tele van meglepetéssel és értékes tartalommal, mások egy magas hegyként látják a közös munkát, amit nehéz, de egyben inspiráló megmászni. A hálózat lehetne egy menő telefonos applikáció is, amit mindenki szeretne megosztani, vagy akár egy ajtó, aminek a kinyitásához és a belépéshez bátorságra van szükség, de a falon túl mindenki megtalálhatja a számára fontos dolgokat.

Strukturáltan folyik a munka: az akciócsoportok térképe (Fotó: Michal Rzysko)

Az asszociációs körök után a hálózat tagjai a virtuális valóságból a való világra adaptált kígyós (snake) játékon vehettek részt, ahol csoportként együtt kellett mozogniuk, segíteni a bekötött szemű társaikat, és a bombákat kikerülve elérni a szoba túloldalára.

Este az ifjúsági képviselők az albán Máltai szervezet új idősek otthonának megnyitó ünnepségén vehettek részt.

Idősek otthona megnyitóján

Most először egy teljes nap a workshopok köré szerveződött, amit a hálózat tagjai tartottak egymásnak, ezzel a kompetencia- és készségfejlesztés is kiemelt helyet kapott a programban. A résztvevők délelőtt és délután is 2-2 workshop közül választhattak.

Fontos a dokumentáció (Fotó: Michal Rzysko)

A délelőtti workshopok egyike a vizualizáció témáját járta körbe: a résztvevők megtanulhatták, hogy lehet kreatív és logikus flip chartokat készíteni, amelyeket tréningeken és önkéntes találkozókon is használhatnak a figyelem felkeltésére és a mondanivaló strukturálására. Ezzel párhuzamosan, a másik workshopon játékos módszerekkel és a játékok pedagógiájával ismerkedhettek meg a résztvevők.

Vizualizáció workshop (Fotó: Michal Rzysko)

A délutáni workshopokat kreatív PR, valamint kültéri játékok témában a Shkodrai-tó melletti helyszínen rendezték meg.

Kültéri játékok workshop (Fotó: Michal Rzysko)

A harmadik napon a hálózat fenntarthatósága került a középpontba. Az elmúlt évek projektjeinek és eredményeinek sorra vétele után a résztvevők egy idővonal segítségével megoszthatták a következő időszakkal kapcsolatos álmaikat.

Ezután kiscsoportos beszélgetések kezdődtek. A résztvevők négy különböző asztalnál négy témában (rövid- és hosszútávú tevékenységek, költségek bevonása nélkül megvalósítható események és finanszírozott projektek) oszthatták meg ötleteiket.

Indul a jövőtervezés! (Fotó: Michal Rzysko)

A beszélgetések eredményeként, a vezetői csapat segítségével elkészült egy terv a hálózat jövőjére vonatkozóan, amelyben helyet kaptak a jelenlegi és a későbbiekben létrehozható munkacsoportok, a teljes hálózat számára hasznosítható lehetőségek, valamint a vezetők tevékenységi köre is újabb feladatokkal bővült.

A szombati munkanap tengerparti csapatépítéssel ért véget. Ezt követően a résztvevők ellátogathattak az albán nyári táborok helyszínére is.

Az albán nyári táborok helyszínén (Fotó: Michal Rzysko)

A találkozó utolsó napján a befejezetlen tervek véglegesítése következett. A munkacsoportok folytathatták a közös tervezést, a német képviselők megosztották a részletet a nyári táborukra vonatkozó meghívással kapcsolatban, és sor került az első lépésekre a következő, németországi találkozóval kapcsolatban is.

Csoportkép búcsúzóul (Fotó: Michal Rzysko)

A végső értékelés után az ifjúsági képviselők visszatértek országukba, és az új készségekkel és tudással gazdagodva vetették bele magukat a nyári táborok szervezésébe. A hálózat résztvevői az albán találkozót az eddigi legsikeresebb alkalomnak tartották, és visszajelzéseik alapján motivációt és új energiákat kaptak, amivel még közelebb kerültek a hálózat céljához, „a hatékony ifjúsági munka inspirálásához” (Inspire youth work that matters).

Nemsokára találkozunk! (Fotó: Lutz Hüser)

Szakszon Réka