Ez a nyár is véget ért

Az utolsó nyári hetekben a Máltai Fiatalok önkéntesei menekülteknek segítettek a Keletinél, részt vettek az Ifjúsági Szakma Országos Találkozóján, valamint az Underdog zenekar próbáján is jártak. Ezenkívül az augusztus főként a tervezés és szervezés jegyében telt.

A Máltai Szeretetszolgálat egészségügyi segítséget nyújt a Keleti pályaudvarnál tartózkodó menekülteknek. Minden este hét órától a Szeretetszolgálat Mozgó Orvosi Rendelője megérkezik a Keleti pályaudvar környékére, és ellátja a hozzá forduló betegeket. Augusztus eleje óta az orvosok munkáját önkéntesek segítik, akik tisztasági csomagokat, játékokat és más adományokat is osztanak a rászorulóknak.

Fotó: Nagy-Varga Roland

A segítő csapathoz rendszeresen csatlakoztak a Máltai Fiatalok tagjai is. Az önkéntességen túl pedig diktafont és fényképezőt ragadtunk, és a Keleti pályaudvarnál, valamint a közelben lévő II. János Pál pápa téren beszélgettünk az ott tartózkodó emberekkel. Messziről jött emberek mesélték el történeteiket. Menekülteket bemutató sorozatunk első cikke itt, a második pedig itt olvasható.

menekultek2

Kiszuperált basszusgitártól, lehangolt zongorától és egy fél dobszerkótól a fesztiválszínpadokig, fedélnélküliségtől az albérletig. Magyarország első hajléktalan rockzenekara a Máltai Szeretetszolgálat támogatásával alakult öt évvel ezelőtt. Az Underdog névre hallgató együttes továbbra is tartja magát a kezdeti célokhoz, és a nehéz élethelyzetben lévő zenészek számára próbál kiutat találni. Egyik hétfői próbájukon mi is ott jártunk, fotóztunk és a zenekar több tagjával is beszélgettünk. A cikk itt olvasható.

underdog

Fotó: Horváth Márk

Augusztus végén nyolcadik alkalommal került sor az Ifjúsági Szakma Országos Találkozójára (ISzOT). A Bükkszentkereszten tartott rendezvényen a Máltai Fiatalok koordinátorai is részt vettek. Beszámolónk a négynapos szakmai eseményről ide kattintva érhető el.

iszot

Nyáron több programunk is szünetelt. Az őszi újrakezdéshez közeledve azonban elkezdődött a folytatás tervezése. Megindult a toborzás az önkéntes pszichológus program következő felvonására. Ismét önkéntes pszichológusokat és pszichológus hallgatókat keres a Máltai Szeretetszolgálat az intézményekben ellátott hajléktalan emberek, családok, gyerekek megsegítésére.

Folytatódik az ócsai programunk is, ismét elindítjuk rendszeres foglalkozásainkat a lakóparkban élő gyerekekkel. Újra lesznek rendszeres megbeszélések és találkozók, ahol a Máltai Fiatalok önkéntesei megismerhetik egymást, többet tudhatnak meg különböző eseményeinkről, és segíthetnek a programok szervezésében.

ctg_logoSzeptemberben indul Coffee To Go az önkéntesség új formája programsorozatunk.  8 hónapon keresztül (2015 szeptemberétől 2016. április végéig) egy 8 alkalomból álló SzocCafé-t hívunk életre, melynek célja, hogy ráirányítsuk a figyelmet az aktuális társadalmi problémákra, ezek hátterére, valamint az esetleges megoldási alternatívákra.

Szeptember 8-án, kedden Az önkéntesség új formái címmel veszi kezdetét a sorozat. Az önkéntesség mai világban betöltött szerepéről, megújulásáról, fiatalokat is (meg)érintő formáiról beszélgetünk. Miért és kinek éri meg önkénteskedni? Milyen önkéntes programokkal lehet megszólítani a fiatalokat? Hogy működik az önkéntesség egy olyan segélyszervezetnél, mint a Máltai Szeretetszolgálat? Az általános témákon túl központi szerepet kap a 72 óra kompromisszum nélkül akció. Az idén nyolcadik alkalommal megszervezett háromnapos rendezvény célja a társadalmi szerepvállalás és a fiatalok érzékenyítése. Mennyiben érhető el változás egy pár napos program alatt? Vezethet-e rövid akció hosszú távú önkéntességhez?