Fiatalos lendület az idősgondozásban

Jonas Lührs, német önkéntes egy éven keresztül heti rendszerességgel látogat meg idős embereket: a találkozások és beszélgetések során különleges kapcsolat alakul ki köztük. Natalia Puchajda, lengyel EVS önkéntes beszámolója.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál több külföldi önkéntes is tevékenykedik. Decemberben a lengyel Krystian munkahelyére, a békásmegyeri Családok Átmeneti Otthonába látogattam el. Február végén egy napot Jonasszal töltöttem: a német önkéntes idős embereket látogat meg otthonukban: segít a bevásárlásban, ebédet hoz nekik, megmosdatja őket. A fizikai segítségnyújtás mellett hasonlóan fontos a lelki kapcsolat és a beszélgetések a fiatal önkéntes és az idős ellátottak közt.

A látogatás előtt azt gondoltam, hogy nehéz és szomorú napunk lesz, ami engem is megvisel majd. Nem kellett sok időnek eltelnie, hogy rájöjjek, annyi örömben lesz részem ebben a pár órában, amennyire nem is számítottam.

Jonas irodájában, a Miklós utcai Integrált Intézményben kezdtük a napot. A tervek szerint három idős embert kellett a nap folyamán meglátogatnunk.

Fotó: Natalia Puchajda

Először egy látássérült férfit kerestünk fel. Tibor 99 éves, májusban tölti be a 100. életévét. Amikor beléptünk a lakásába, és körülnéztem, úgy éreztem, mintha a nagyszüleim otthonába érkeztünk volna meg. Nagyon jó volt a gyerekkori emlékeket felidézni pár perc erejéig. Tibor felesége halála óta, öt éve él egyedül. Korábban a felesége gondoskodott róla, azóta azonban csak a gyerekei és az önkéntesek segítségére számíthat.

A német önkéntes hétfőtől péntekig minden nap meglátogatja őt. Tibor folyékonyan beszél németül, ezért Jonas felváltva németül és magyarul olvas fel neki a Bibliából, emellett pedig a mosakodásban is segít neki.

Tibor egy melegszívű, intelligens ember. Jonas segítségével én is tudtam vele egy rövid ideig beszélgetni. A látogatás után Jonas azt mondta, látta Tibor arcán, hogy nagyon örült a látogatásomnak. Boldoggá tett, hogy örömet tudtam szerezni neki, és én is hasonló jó érzéseket kaptam cserében. Szívesen töltöttem volna vele még több időt. Az idős embereknek a tapasztalatok és az életbölcsesség következtében rengeteg megosztásra váró, érdekes történet van a tarsolyában.

Másodikként Zsóka nénit látogattuk meg, akinek volt egy kisebb balesete, ezért később érkezett csak haza. Ő is nagyon kedves volt, és szívesen mesélt az életéről. Sajnos csak magyarul tudott, ezért nehezen tudtam vele beszélgetni. Jonas azonban már könnyebben kommunikál vele, hiszen napi szinten használja a magyar nyelvet a munkájában, és egyre jobban beszél.

Fotó: Natalia Puchajda

Teáztunk és kávéztunk, majd visszatértünk az irodába, hogy felvegyük a harmadik hölgy ebédjét, és elvigyük hozzá. Mivel nem volt otthon, ezért az ajtókilincsre akasztva ott hagytuk a csomagot.

Jonas nyolc idős embert látogat meg heti szinten – van, akinél csak egyszer jár, másoknak gyakrabban van szüksége segítségre. Bár a munkája nem könnyű, de nagyon fontos feladatot lát el, és sok energiát kap vissza belőle. Úgy érzi, hasznos a munkája, és az ellátottakon nap, mint nap látja a pozitív visszajelzéseket és mosolyokat. Jonas jó hallgatóság, többek közt ezért is kedvelik az idős emberek.

A német önkéntes számára a budapesti önkéntes tevékenység nagyon jó lehetőség a fejlődésre, az idős embereknek pedig tökéletes alkalom, hogy egy fiatal és lendületes fiatallal töltsenek pár órát a napjaikból.

Natalia Puchajda