Ez történt februárban

Új programot indítottunk, a régieket vittük tovább, beszereztünk, berendeztünk, kvízeztünk, utaztunk és fejlődtünk. A Budapesti Máltai Fiatalok önkéntesei februárban sem unatkoztak.

korrepetalasHosszú tervezés után február közepén elindult a korrepetálós programunk. Fiatal önkénteseket kerestünk, akik szívesen tanítanának hátrányos helyzetű gyerekeket különböző tantárgyakból heti rendszerességgel. A toborzó plakátunkat Facebookon keresztül terjesztettük, és ezzel a módszerrel sok érdeklődő és szociálisan érzékeny fiatalt sikerült megszólítanunk. Február 19-én, csütörtökön tartottuk az első megbeszélést a jelentkezőknek, ahol minden önkéntes az igényekhez igazodva megkapta a tanulót, akivel a tanév végéig foglalkozni fog. A továbbiakban rendszeres találkozókat tartunk majd a korrepetáló fiataloknak, ahol egyrészt megbeszéljük a tanítással kapcsolatban felmerülő kérdéseket és problémákat, másrészt egy összetartó csapat alakulhat ki a résztvevőkből.

Pszichológus programunk halad tovább a tervezett úton: az önkéntesek egyre aktívabban vesznek részt az intézmények életében, a rendszeres szupervíziókon pedig kisebb csoportokban vitatják meg a segítségnyújtás során kialakuló helyzeteket. Célokról, kezdetekről és keretekről Molnár Simon főszervezővel beszélgettünk. Az önkéntes pszichológus programot bemutató sorozatunk első interjúja itt olvasható.

Másik kiemelt programunk is folytatódott februárban: az ócsai lakóparkban kisebbeknek és nagyobbaknak tartottunk gyerekfoglalkozásokat. A 11 év alattiak változatos játékokat próbálhattak ki a szombat délelőtti alkalmakon. Az idősebb korosztályban pedig fokozatosan kezd kialakulni egy állandó csoport, akik lelkesen és érdeklődően jönnek a pénteki programjainkra: ebben a hónapban szituációs játékokon, beszélgetéseken és közös filmezésen vehettek részt. Részletes cikkünk a nagyokkal való foglalkozásokról itt olvasható.

Februárban végéhez közeledett a Máltai Szeretetszolgálat teajárata: a keddi alkalmakon továbbra is csoportunk tagjai osztottak meleg ételt és teát a rászorulóknak.

A hónap elején új közösségi programot fogadtunk be a Rákóczi úti irodába: egyetemisták tartottak kvíz-estet az összegyűlt fiataloknak, ahol különböző témákban (történelemtől kezdve zenén át biológiáig) tettek fel izgalmas és elgondolkodtató kérdéseket, amelyekre a 4-5 fős csapatoktól érkeztek a válaszok. A következő alkalomra március közepén kerül sor. A Budapesti Máltai Fiatalok tavaszi tervei közt szerepel, hogy újabb kreatív közösségi programokat kínáljunk az érdeklődő önkénteseknek.

A Rákóczi úti iroda felújítása folytatódott: fokozatosan újabb asztalok, lámpák és függönyök kerülnek majd a helyükre. Emellett pólók és tollak is készülnek a Budapesti Máltai Fiatalok csoportjának, valamint újabb társasjátékokat is beszereztünk, amelyekkel egyrészt a gyerekprogramjainkat tudjuk változatosabbá tenni, másrészt az önkéntes találkozókba is új színt vihetünk.

litvania2

A Máltai Fiatalok magyar csapata Litvániában (Fotó: Anastasia Tiushka)

Február második felében a magyar csapat nyolc önkéntese Litvániában vett részt egy ifjúsági csereprogramon. Önkéntesség a médiában címmel, az Erasmus+ támogatásával hoztak össze a Máltai Lovagrend litván, ukrán, magyar és német ifjúsági szervezetei egy nyolcnapos projektet, ahol az önkéntesség médiában való megjelenése, az országok különböző tapasztalatai és saját, kreatív anyagok gyártása állt a középpontban. A programról részletesebben itt olvashattok, a projekten összegyűjtött médiapéldákból összeállított válogatásunkat pedig itt találjátok. A nemzetközi csere sikerétől motiválva további külföldi Erasmus+ által támogatott programokra adtuk be a jelentkezésünket résztvevő szervezetként, a februári pályázati határidő alkalmával. Kíváncsian várjuk a folytatást!