Hogy nyáron se unatkozzunk

Bár a tanévhez kötődő rendszeres programjaink szünetelnek, júliusban sem maradtunk tétlenek. Elindítottunk egy nemzetközi Facebook csoportot, jártunk a Csillagpont Református Ifjúsági Találkozón és több napos gyerektábort szerveztünk Esztergomban.

A Máltai Szeretetszolgálat meghívást kapott Tatára a Református Ifjúsági Találkozóra. A helyszínre érkező négyfős csapatunk a hajléktalanságról tartott figyelemfelhívó, interaktív programot az összegyűlt fiataloknak. A hivatalos rendezvény után sokan érdeklődtek a Máltai Fiatalok programjai iránt, így ősztől remélhetőleg újabb önkéntesekkel egészül ki a csapat. A Csillagponton tartott eseményről Hunyadi Anett számolt be ebben a cikkben.

csillagpont3

A Máltai Szeretetszolgálat csapata a Csillagponton

Legfontosabb júliusi programunkra már hetekkel korábban elkezdtünk készülni. Résztvevőket toboroztunk a gyerekek és az önkéntes segítők oldaláról, összeállítottunk egy részletes programtervet, kiosztottuk a feladatokat és meghatároztuk a kereteket. Az előzetes szervezői munkáknak köszönhetően július 24. és 28. közt öt napon át Esztergomban tartottunk tábort az ócsai lakóparkból és a zuglói Családok Átmeneti Otthonából érkező nehéz helyzetben élő gyerekeknek. A táborról a részletes beszámoló ide kattintva olvasható.

DSC_3151

DSC_2606

Fotó: Horváth Márk

DSC_2872

Fotó: Horváth Márk

DSC_2746

Fotó: Horváth Márk

Nyáron a táborok mellett a gyerekeket még egy fontos helyszínen találhatjuk meg: sokan a játszótereken töltik egész napjukat. A Máltai Szeretetszolgálat az egész országban állandó és mozgó játszótereket működtet, ahol kisebb és nagyobb gyerekek játszhatnak, vehetnek részt különböző közösségformáló és készségfejlesztő programokon. Mitől lesz más a játék, ha egy szociális szervezet alakítja ki a kereteket? Miért zsúfolnak be egy fél focipályányi felszerelést a játszóbuszokba? Kikből és hogyan alakulhat közösség a játszótereken? A Máltai Hírekben is megjelent cikkünk online verziójából választ kaphattok a kérdésekre, és kiderül az is, mitől lesz „máltás” egy Máltai játszótér.

20130504_151639

Az elfogadott külföldi ifjúsági cserék után újabb pozitív eredményekkel jelentkezünk. A Máltai Fiatalok sikeres pályázatott nyújtott be a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézethez (NCSSZI). Az ifjúsági civil szervezetek közösségépítő programsorozatainak támogatására kiírt pályázat keretében ősszel indul Coffee To Go – az önkéntesség új formája című rendezvényünk. 8 hónapon keresztül (2015 szeptemberétől 2016. április végéig) egy 8 alkalomból álló SzocCafé-t hívunk életre, melynek célja, hogy ráirányítsuk a figyelmet az aktuális társadalmi problémákra, ezek hátterére, valamint az esetleges megoldási alternatívákra. A beszélgetések témái: az önkéntességről általában, migráció, gyermekszegénység, családi krízisek, cigánykérdés, hajléktalanság, fogyatékkal élő emberek mindennapjai és a külföldi önkéntesség. Nemcsak beszélgetni szeretnénk, hanem cselekedni is. Ezért minden hónapban, egy-egy hátrányos helyzetű célcsoporthoz kapcsolódóan önkéntes akciókat szervezünk, melybe bevonjuk a SzocCafékon résztvevő fiatalokat is. A program további részletekről ide kattintva tudhattok meg többet.

malteser couchsurfing_fb cover

A júliusi hónapot találtuk a legalkalmasabbnak arra, hogy elindítsuk a régóta tervezett Malteser CouchSurfing Facebook csoportot. A népszerű utazós közösségi oldal, a Couchsurfing mintájára hoztuk létre a felületet, amelybe a világ minden pontjáról csatlakozhatnak a Máltai Lovagrendnél és segélyszervezeteinél tevékenykedő önkéntesek és alkalmazottak. A cél, hogy külföldre utazáskor a közösségen belül találhassunk olyan szállásadót, akinek a kanapéján eltölthetünk pár éjszakát, és közben az ő segítségével fedezhetjük fel a várost. Cserében pedig amikor éppen otthon vagyunk, mi is befogadhatunk máltásokat a lakásunkba. Az utazás, a felfedezés és a kalandok mellett a találkozások további célokat is szolgálhatnak, és akár egy hatékony szakmai kapcsolat is kialakulhat a más országok Máltai szervezeteiben dolgozókkal folytatott baráti beszélgetésekből. Az idén Franciaországban tartott nemzetközi mozgássérült táborban, a németországi Bundeslagerben, valamint más külföldi és helyi Máltai Szeretetszolgálathoz kötődő programon is hirdetjük a csoportot, és egyre többen csatlakoznak lelkesen a kezdeményezéshez.

Még nem ért véget a nyár! Utazás és „kanapészörf” indul!