Így született nemzetközi hálózat fiatalokból

Albánia, Csehország, Litvánia, Magyarország, Románia, Ukrajna – hat ország Máltai szervezeteiből gyűltek össze ifjúsági vezetők március első hétvégéjén Kolozsvár közelében, hogy lezárják két éve futó nemzetközi programjukat, és elindítsanak egy hosszú távú együttműködést.

Értékelés és építkezés – ezekkel a szavakkal ragadható meg a Kolozsvár melletti Vlaha faluban tartott nemzetközi workshop központi témája. A Máltai Lovagrend közép-kelet európai szervezetei részvételével 2013-ban indult egy nagyszabású program, amelynek keretében az ifjúsági önkéntesség rendszerét és az országok közti kooperációt fejlesztették a tagországok képviselői.

kolozsvar_kis csoport

Fotó: Eitvydas Bin

Több mint két évvel ezelőtt Litvániában tartották a program előkészítő fázisának első találkozóját, majd Csehországban folytatódott a sorozat. Tavaly márciusban Rómában a következő fázisnál az Erasmus+ és a nemzetközi projektlehetőségek álltak a középpontban, majd az őszi budapesti konferencián (amiről korábbi cikkünk itt olvasható) az önkéntes menedzsment került fókuszba. A március 5. és 8. közt Romániában tartott záró workshop témája a stratégiai együttműködés értékelése, és az országok közti kapcsolatok további menetének kialakítása volt.

retus-laptop

Fotó: Eitvydas Bin

Mit is jelent ez a gyakorlatban? Az első szakaszban a résztvevő országok prezentációkkal és kiscsoportos beszélgetésekkel elemezték, honnan hová jutottak el a projekt segítségével és támogatásával. Sokszor az aktuális problémák és helyzetek miatt nem látjuk a nagy folyamatokat egészében, ezért a visszatekintések és értékelések elengedhetetlenek, hogy rálássunk a hibákra és az eredményekre, amiket elértünk. És persze motivációt szerezzünk a további munkához.

Hogyan tovább? Az összes résztvevő ország ifjúsági vezetői egyetértettek abban, hogy a program nem zárulhat le jóleső elégedettséggel és vállveregetéssel. Folytatni és fejleszteni szeretnék az elkezdett munkát, új keretek közt. Szimbolikusan aláírták a hálózat megalapítását, amivel biztosították magukat és egymást arról, hogy aktívan vesznek részt a következő feladatokban.

kolozsvar_network

“Szerződés” a hálózat kiépítésére (Fotó: Babus Csaba)

Két nap kemény (néha lazítós), munkakapcsolat építős (néha barátkozós), intenzív (néha elakadó), kreatív (néha ötlethiánnyal küzdő) és összeszedett (néha szétszórt) munkája után a már évek óta formálódó, frissen hálózattá alakult csapat hosszú és rövid távú célokkal és célkitűzésekkel állt fel a tervezőasztaltól. Elkészítették az együttműködés hivatalos nyilatkozatának majdnem kész változatát, valamint egy prezentációt, amivel be tudják mutatni a csoportot, az eddig elért eredményeket és a terveket.

kolozsvar_prezi

A magyar csapat prezentálja a hálózat tevékenységi köreit (Fotó: Eitvydas Bin)

Így jött létre a Máltai Fiatalok Hálózata Közép- és Kelet-Európában (Malteser Youth Network in Central and Eastern Europe), amelynek küldetése, hogy „a Máltai szervezetek ifjúsági munkáját, valamint az önkéntességet fejlessze nemzetközi kapcsolatok segítségével.”

kolozsvar_csoportkep

A tevékenységi körök közt szerepel a tapasztalatok és jó tanácsok megosztása a résztvevő országok közt, az ifjúsági önkéntes munka fejlesztése helyi szinteken, közös nemzetközi programok létrehozása, konzultáció és egyéb támogatás a hálózat tagjainak, a médiamegjelenések és az adománygyűjtések megerősítése, valamint a fiatalok képességeinek kiszélesítése személyes és professzionális fejlődésük által.

DSC_0136

Épül a hálózat (Fotó: Eitvydas Bin)

A kiindulási alapok és szabályok lefektetésével miután minden résztvevő visszatért saját országába, elkezdődhet az építkezés fázisa. A nyár elejéig előre lefektetett tervek, határidők és szerepkörök alapján kezdetben a technika segítségével folyik majd a távmunka, és ahogy lehetőség lesz újabb személyes találkozásra, újabb lendületet vehetnek az események.

Az utolsó vacsorán a projekt egyik főszervezője a következő mondattal zárta le a programot, és indította útjára a hosszú távú együttműködést: „Van egy afrikai mondás, ami így szól: ha gyorsan akarsz menni, utazz egyedül. Ha messzire akarsz jutni, akkor tarts másokkal. Remélem, megfelelő társakat találtatok az úthoz.”