Játszva indult a tavasz

Szentendre közelében kirándultunk az ócsai lakóparkban élő gyerekekkel, Jót (t)enni jó programunk kibővülve, két játszótéren folytatódott, társasjátékokat teszteltünk önkénteseinkkel, és tavasznyitó akadályversenyt is szerveztünk a Szatmár utcai Családok Átmeneti Otthonában.

Mielőtt belemerültünk volna a játékba, komolyra fordítottuk a szót: Coffee To Go programsorozatunk keretében március 8-án a Nyitott Műhelyben került sor A cigányságról első kézből című kerekasztal beszélgetésre. A telepeken és a cigány fiatalokat segítő egyesületekben dolgozók saját élményeik, tapasztalataik és véleményük alapján próbáltak utat mutatni napjaink egyik legfontosabb társadalmi kérdésében. Az eseményről ebben a cikkben olvashattok részletesebben.

coffee_to_go_ciganysag1

Fotó: Bánlaki Szabolcs

A beszélgetés mellett a Coffee To Go-hoz kapcsolódó önkéntes akciók is folytatódtak. Februári krízishelyzetek a családban témánkhoz kapcsolódva április 2-án, szombat délután a zuglói Családok Átmeneti Otthonában tartottunk akadályversenyt az ott élő gyerekeknek. Öt állomást járhattak végig a csapatok, kipróbálhatták az íjászkodást, kvízkérdéseket fejthettek meg, és gólyalábon sétálhattak körbe a játszótéren. A hosszabb-rövidebb szünetekben pedig az ugrálóvárat vették célba, az arcfestéshez álltak sorba, vagy a büfében ettek-ittak.

szatmar

Fotó: Gősi Lilla 

Nemcsak egyszeri eseményeket szerveztünk előző hónapban játszótéri környezetben. Tavaly év végén indult Jót (t)enni jó! programunk márciusra kibővült, és a rendszeres gyerekprogramok most már két játszótéren futnak párhuzamosan a Helping Hands önkénteseinek segítségével. A program születéséről, nehézségeiről és a legszebb pillanatokról összefoglaló cikkünkben olvashattok.

jot_tenni_jo

Március 20-án, vasárnap egynapos kirándulásra vittünk el 18 gyereket az ócsai lakóparkból. A Visegrádi hegységben tartott túrán a Kőhegyi menedékházat vettük célba, onnan átsétáltunk a közeli Petőfi kilátóhoz. Útközben jutott idő az örök kedvenc métabajnokságra, az amerikai focizásra, és a lányok tornabemutatójára is.

kirandulas

Fotó: Babus Csaba

Az ócsai foglalkozásokon márciusban, a húsvétot megelőző időszakban a Biblia állt a középpontban. A gyerekek kötetlen, játékos módszerek segítségével ismerkedhettek meg a Ószövetség és Újszövetség egyes részeivel.

Heti eseményeink közül egyre inkább beépül önkénteseink életébe a szerda esténként, a Budapesti Máltai Fiatalok irodájában szervezett közösségi program. Az első márciusi alkalommal Szociopolyt játszottunk. Ebben a játékban bárki kipróbálhatja, mire is elég a segélyből, családi pótlékból, GYES-ből, alkalmi munkából szerezhető jövedelem. A játék során egy átlagos hónap napjain haladunk végig – némileg meggyorsítva az időt, kockadobások segítségével –, a játékosoknak a tartósan munka nélkül lévők jövedelmi viszonyai között kell túlélnie a hónapot (a bevételek és kiadások összegei hozzávetőleg megfelelnek a mai magyar valóságnak).

A hetek során különböző társasjátékokat próbáltunk ki, valamint filmklubot is tartottunk. A Polisse című filmet néztük meg, ami a párizsi rendőrség gyermekek elleni erőszak megelőzésével és felkutatásával foglalkozó csapatának életébe enged bepillantást.

A határokon túli eseményekbe ebben a hónapban Ugron Imre, a Máltai Lovagrend tagja vezetett be minket. Nemzetközi segítségnyújtásról, fiatalokról és az önkéntesség szerepéről beszélgettünk. Az interjú itt olvasható.