1

Konferencia fesztiválelemekkel – I. Máltai Ifjúsági Napok

Első alkalommal szervezte meg augusztus 7. és 10. közt a Máltai Ifjúsági Napokat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A tatai rendezvényen fiatal önkénteseket hoztak össze az ország különböző pontjairól, fontos társadalmi problémákról tartottak beszélgetéseket, de a szórakozás sem maradt el: fellépett többek közt a Face Team akrobatikus kosárlabda csapata, a Strokes ütőegyüttes és Csenki Attila stand-up comedy-s humorista.

„A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 25 éves évfordulóját szerettük volna arra felhasználni, hogy az ünnepségsorozat égisze alatt ne csak szakmai rendezvényre, hanem ifjúsági találkozóra is sor kerüljön” – mesélte Pataki Gergely főszervező a kezdeményezés hátteréről. „Így szeretnénk megszólítani a fiatalokat, megmutatni nekik a 25 éves Máltai erejét, és feltárni előttük a lehetőségeket, hogy milyen módon kapcsolódhatnak be a szervezet munkájába.”

1

Milyen összetevőkből jött létre a Máltai Ifjúsági Napok négynapos rendezvénye? Helyszín: a tatai tó partja, házak és rendezvénysátrak a zöld területen fekvő ifjúsági táborban. Résztvevők: több mint száz fiatal önkéntes, a határon belülről és a határon túlról. Szakmai program: kerekasztal beszélgetések szociális kérdésekről, az önkéntesség jövőjéről, kiscsoportos foglalkozások függőségről, testi-lelki válságról, párkapcsolatokról, hajléktalanságról, katasztrófavédelemről, mozgássérültekről. Szórakozás: sportprogramok, filmvetítések, táncház, koncertek, dumaszínház, akrobatikus kosárcsapat bemutatója.

„Arra törekedtünk, hogy egy konferenciát hozzunk létre fesztiválelemekkel” – mondta el Pataki Gergely. „A célunk az volt, hogy a fiatalok jól érezzék magukat, ugyanakkor kellő szakmai problémafelvetéssel, tapasztalattal és húzónévvel rendelkező szakemberek jöjjenek el Tatára, akik tudnak a fiatalabb korosztályt is érintő kérdésekről beszélni. Szerettük volna elérni, hogy olyan társadalmi problémákat hozzunk felszínre, amelyek, ha csak érintőlegesen is, de jelen vannak a fiatalok éltében, van róla véleményük, van megoldási kísérletük, és ez az ötlet itt akár meghallgatásra is találhat.”

2

„Nagyon tetszett, hogy van mögötte lelkiség. Nemcsak a szakmázás áll a középpontban, hanem valami pluszt is kapunk” – erősítette meg a kettős cél sikerét Bóka Emma, aki már több mint tíz éve dolgozik a Máltai Szeretetszolgálat különböző intézményeinél önkéntesként. „A reggeli áhítatnál persze elég nehéz felébredni, de nagyon pozitív, hogy különböző felekezetekből hívtak atyákat: volt református, katolikus, evangélikus lelkész is.”

A fogadtatás és a reakció pedig általában összhangban volt a szervezők terveivel. Jó visszajelzéseket kaptak Levente Péter és Döbrentey Ildikó lelkiderű gyakorlatáról, ahol pályaválasztási, párválasztási, magatartáskultúrába tartozó kérdések kerültek szóba. Szombaton interaktív foglalkozásokat tartottak, ahol a cél az volt, hogy a problémákat közelebb hozzák a fiatalokhoz, ezért szakemberek helyett érintetteket (hajléktalanokat, mozgássérülteket, a katasztrófavédelmi terülteken dolgozókat) hívtak meg. Mindkét alkalommal jól sikerültek a kerekasztal-beszélgetések is: egyik nap a társadalmi problémák és a fiatalok felelőssége volt a téma, másnap pedig a segélyszervezetek jövőjéről és az ifjúsági önkéntességről beszélgettek a meghívottak. A tópart csábítása ellenére magas volt a részvételi arány, az előadók bevonták a fiatalokat, és hozzászólások is érkeztek.

3

A programok részletezése után felmerül a kérdés, kik voltak a résztvevők, hiszen a szervezőkön és a meghívottakon kívül ők is fontos szerepet játszottak a tábor sikerében. A Máltai Szeretetszolgálat országos lefedettségű szervezet, régiónként 10-10 fiatal részvételét kérték a szervezők: ez összesen hetven főt jelentett. Ezenkívül pedig határon túli fiatalokat is meghívtak, akik közül negyvenen jöttek el Tatára – ők Délvidékről, Erdélyből és Felvidékről érkeztek.

„Büszkék voltunk a határon túli fiatalokra, a bemutatkozó előadásuk után jó volt velük összefutni úton-útfélen, már valamennyire ismertük is őket, volt miről beszélni” – idézte fel az első napi élményeket Fülöp Melinda, a tábor résztvevője, aki jelenleg Budapesten dolgozik egy hajléktalanoknak fenntartott nappali melegedőben. „Első este táncházat szerveztek, ami szintén csodálatos volt – nem is gondoltam, hogy engem is be lehet vonni ilyenbe. Ott is volt egy-két fiatal, akikkel egyből jó kapcsolat alakult ki. Ez a tábor szerintem erről szól. Mindannyian, akik itt vagyunk, önkéntesek és szervezők is egy dolgot képviselünk, egy közös célért dolgozunk. Nekem azért volt fontos ez a pár nap, mert a Máltás szellemiséget tisztázta a jelenlévők számára.”