Majális és ami utána jött

Hétvégenként Ócsán tartottunk foglalkozásokat sorversennyel és mesés délutánnal, korrepetáló önkénteseinkkel tanulságos és motiváló megbeszélésen vettünk részt, az önkéntes pszichológus program kapcsán pedig újabb fiatalokat kérdeztünk tapasztalataikról.

Május első hétvégéjére nagyszabású majálist szerveztek az ócsai lakóparkban élők, amire meghívták a Máltai Fiatalok csapatát is. A borús idő sem vette el a kedvünket: csöpögő esőben kezdtük el a sorversenyt, ahol változatos feladatokat kellett teljesíteni a két csoportra osztott gyerekseregnek. Az időjárás ezúttal nem a mi oldalunkon állt: a játék végére egyre jobban esett az eső, de ez sem vette el a kicsik kedvét attól, hogy az utolsó feladatban lelkesen keressék a játszótéren elrejtett kincseket, vagyis a szétszórt cukorkákat. A sorverseny után a Máltás házban a gyerekek arcfestésen vehettek részt, és itt készítették a lakók az ünnepi ebédet is: a napi menü gulyásleves, őzpörkölt és palacsinta volt.

DSC_1335

DSC_1343

DSC_1353

DSC_1361

Következő hétvégén a nagyoknak tartottunk foglalkozást. Májusban a barátság témáját jártuk körbe, irányított beszélgetésekkel, Dixit kártyák és sztorikocka segítségével. Saját barátsággal kapcsolatos történeteiket írásos formában és szituációkat előadva oszthatták meg egymással a gyerekek.

A harmadik hétvégén ismét a kicsik következtek: mesés délutánon vehettek részt, ahol egy nagy piros labdáról hallgathattak meg egy történetet, majd különböző labdajátékok következtek. A program végén kiosztottuk nekik az áprilisban tartott Mesés estünkön összegyűjtött mesekönyveket. Mindenki személyre szabott olvasmányt kaphatott a kezébe. Mit szóltak a gyerekek? „Már megyek is haza olvasni!” – mondta ez egyik lány, ahogy megkapta az Icike-picike című könyvet. „Átnézzük együtt a könyveket a játszótéren?” – kérdezte az egyik kislány a másiktól. „De jó, pont most tanultam meg olvasni!” – mondta egy kisfiú, akit kicsit később már a mackós könyvet nézegetve láttunk biciklizni a lakóparkban, a múlt héten pedig büszkén osztotta meg velünk, hogy pontosan hol tart a történetben. Az egyik kislány, akivel legutóbb találkoztunk, elmesélte, hogy az óvónéni olvas fel neki elalvás előtt a Szépség és szörnyetegből. Az adományok tehát jó helyre kerültek.

DSC_0003

DSC_0005

DSC_0009

Ebben a hónapban elkezdtük az idei nyári táborunk szervezését is. A tavalyi tábor sikere után július végén ötnapos programot szervezünk az ócsai gyerekeknek Esztergomban. Az Ócsán dolgozó máltás kollégákkal együtt meghatároztuk a kereteket, átbeszéltük, kiket hívunk meg idén a gyerekek közül. Szombati programunkat követően körbejártuk a családokat, és személyesen meséltünk a tábor kereteiről, és adtuk át nekik a szülői beleegyező nyilatkozatokat, amiket aláírva véglegesíthetik a gyerekek jelentkezését.

A hónap utolsó hétvégéjén sokszínű gyereknapi programra került sor: a kicsik elkészíthették saját figurájukat lufiból, ezután különböző labdajátékok következtek, és végül a szinte már szokásnak számító cukros kincskeresés sem maradhatott el.

IMG_20150530_175245

Gyereknapi program – az ócsai lakóparkban, a máltás ház előtt

Május elején újabb megbeszélést tartottunk a korrepetáló önkénteseknek. A tanév vége felé közeledve egyre nagyobb tapasztalattal és lelkesedéssel tanítják a gyerekeket a fiatalok. Mindenki mesélt a saját pozitív tapasztalatairól és nehézségéről, abban pedig egyetértettek, hogy jövőre is szívesen folytatnák a korrepetálást, és tanítanának nehéz helyzetben lévő gyerekeket. Az eddigi élmények mellett elkezdődött a tervezgetés arról, hogy folytatódhatna szeptembertől kiterjesztve a program. A találkozóról a korrepetálás egyik szervezője, Meszleny Zita írt bővebben: a cikk itt olvasható.

korrepetalas1

Korrepetálás a Rákóczi úti ifjúsági irodában

Az önkéntes pszichológus programunkat bemutató cikksorozatunk májusban is folytatódik. Áprilisban a gyerekekkel foglalkozó fiatalokkal beszélgettünk, májusban pedig a felnőttekkel (hajléktalanokkal, szenvedélybetegekkel, szülőkkel) egyéni konzultációkat tartó pszichológusok kerültek a középpontba. Kezdetekről, fejlődési utakról, tanulságokról, kialakulóban lévő pszichológusi szerepről, áthidalható korkülönbségekről és életmottókról olvashattok legújabb írásunkban.

DSC_0013

Egyéni konzultáció a Feszty utcai Lábadozóban

A honlapunkon eközben egy másik sorozat is indult. A Máltai Szeretetszolgálat vezetőit kérdezzük az önkéntességgel, a fiatalok szerepével és a szervezet megújulásával kapcsolatban. Előző hónapban Vecsei Miklós, a Szeretetszolgálat alelnöke osztotta meg velünk véleményét, most pedig Morva Emíliával, a Közép-Magyarországi régió vezetőjével beszélgettünk hagyományos és újító önkéntes programokról, a fiatalok fogadásáról és a segítségnyújtás feladatairól.

A cikksorozatok mellett egy népszerű programsorozat is folytatódott. Május 22-én, pénteken a Bem rakparti Kápolnában találkoztak a Lélekmelengető programra érkező Máltás kollégák. Kovács Csaba Albert, sopronkövesdi plébános ezúttal az imáról beszélt a beszélgetés résztvevőinek. A programról a Máltai Fiatalok csapata készített videófelvételt, hogy azok is részesei lehessenek kicsit az eseménynek, akik nem tudtak eljönni a mostani alkalomra.

Kiderültek a februárban beadott nemzetközi Erasmus+ programok eredményei. Úgy látszik, továbbra is építhetjük jó kapcsolatainkat a Balti államokkal, hiszen újabb programon vehetünk részt a litván Málta szervezésében. Megkapta a támogatást a Beyond taking and giving (Az adás és kapás hátterében) című projekt, amelynek témája az önkéntes tapasztalatok és az ezek során szerzett kompetenciák alkalmazhatósága a munkaerő piacon. A szeptemberi projekten lett, litván, észt, román, török, olasz, izlandi és magyar fiatalok vesznek majd részt.

DSC_0448

Nemzetközi ifjúsági csereprojektünk Litvániában februárban

Előző hónapban nagy sikere volt a messze menő következtetésekre közel sem törekvő „elemzéseknek”, amiket honlapunk látogatottságáról közöltünk. A számok magukért beszélnek (hogy egy közhellyel indítsunk): az elmúlt hónapban 1000 felhasználó összesen közel 5000 alkalommal kattintott a honlapunkra. A látogatók több mint 10%-a visszatérő vendég nálunk. A múltkori országok közti „verseny” helyett most a városok top 10-es listáját néztük meg. A honlap nevéből és a programjainkból adódóan nem meglepő, hogy a budapesti látogatottság toronymagasan vezet. A magyar városok közül Szeged, Debrecen, Szentendre és Zalaegerszeg került fel a listára, de Erdély is szépen teljesített: Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen is kíváncsiak voltak ránk az olvasók. A külföldi városok közül pedig London és Amszterdam szerepel még a toplistán.