Média az önkéntességben, önkéntesség a médiában

A fél világot jótékony célokkal beutazó kerékpáros fiatalok, látássérülteket segítő telefonalkalmazás, animáció az európai önkéntes szolgálatról egy percben, kreativitás a Nemzetközi Önkéntes Napra, a Máltai Lovagrend mozgássérült tábora videóban és újságcikkben. Tíz különböző, önkéntességet bemutató médiamegjelenést gyűjtöttünk össze.

Február közepén huszonöt fiatal gyűlt össze négy országból Litvániában, hogy az önkéntesség médiában való bemutatását elemezze, vizsgálja, fejlessze és bővítse. Az Erasmus+ program keretében megszervezett ifjúsági csereprogramon a magyar, a litván, az ukrán és a német Máltai szervezetek fiatal tagjai előzetes kutatás után számos példát gyűjtöttek össze az önkéntesség, a European Voluntary Serivce (EVS), a szociális témák és társadalmi akciók médiamegjelenésére. A kollekció célja, hogy az önkéntesek a negatív példákat kijavítva, a pozitívakból pedig ötletet merítve a jövőben kreatív és figyelemfelkeltő módon hozzanak létre cikkeket, plakátokat és videókat projektjeikhez.

onkentesseg a mediaban

A civil szervezetek, jótékonysági akciók és önkéntes programok megjelenése kiemelten fontos a különböző médiaplatformokon: így irányulhat nagyobb társadalmi figyelem az ügyre, ezzel a módszerrel lehet újabb önkénteseket és támogatókat találni. Érdekes videókból és kreatív oldalakról szemezgettünk nemzetközi példák közül. A Media in Volunteering projekt résztvevőinek gyűjteményéből választottuk ki tíz kedvencünket:

1. Megható thaiföldi reklám

2. Boldog Nemzetközi Önkéntes Napot! (Új-Zéland)

3. Igazi férfiak – kampány a nők elleni erőszak megelőzésére (Olaszország)

4. Drienyovszki Eszter grafikus, volt önkéntes animációja az EVS Európai Önkéntes Szolgálatról

5. Egy Lettországban tartott környezetvédelmi témájú ifjúsági csereprogram

6. Bárka (L’Arche) Franciaországban – sérült emberek és segítők egy közösségben

7. A Máltai Lovagrend Nemzetközi Ifjúsági Mozgássérült Táborának komplex médiamegjelenése: honlap, újság, videók

8. Be My Eyes applikáció: segítség látássérült embereknek internetkapcsolat és okostelefon használatával

9. Kreatív Karantén – nemzetközi médiaprojekt Komáromban, az Erasmus keretein belül

10. Voluntour biciklitúra Franciaországtól Vietnámig jótékony céllal – komplex kommunikáció: honlap, Facebook oldal, videók