Motiváció és kommunikáció a középpontban

72 óra alatt kiderült, milyen tényezők motiválják az önkénteseket, akik nem sokkal később a Jót tenni jó program keretében újra birtokba vették a játszótereket. Október végén megérkezett lengyel EVS önkéntesünk, az ifjúsági irodánkban tartott tréningen pedig elsajátíthattuk az erőszakmentes kommunikáció alapjait.

Októberben ismét különleges helyszínt alakítottunk át játszótérré. A Fő utcai Rendház máskor csendes udvarát ellepték a gyerekek: az ugrálóvárban a föld felett lebeghettek, kipróbálhatták az íjászkodást, és még a világegyetemet is megfesthették. Az Ide hozzuk a játszóteret! program második állomását a 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes akció keretében szerveztük meg. A háromnapos programról ide kattintva olvashattok részletesen.

2016oktober1

Fotó: Babus Csaba

Az elmúlt hetekben többször is benne voltunk a tévében. A Petőfi tévén élőben jelentkeztünk be a 72 órás program helyszínéről:

Kiemelt szerepet kaptunk a 72 óra kompromisszum nélkül akció hivatalos kisfilmjében. Az udvar és a színes ugrálóvár felülnézeti képe látható a drónnal készült felvételen, az ejtőernyős játékunk alatt bujkáló önkéntesek és egy zongorázó kislány is feltűnik a videóban:

Nem sokkal korábban a Bonum tévé élő adásában meséltünk az Ide hozzuk a játszóteret! programsorozatunk indulásáról és egyéb gyerekprogramjainkról:

Watch video!

Szeptemberben induló programunk első állomásán, a ferencvárosi Haller Parkban a Katolikus Rádió riportere is végigkísérte az eseményeket. A rendezvényen résztvevő egyik kislány a játék szépségébe avatja be a hallgatókat, az interjúk során a programsorozat háttere és az önkéntesség közösségépítő ereje is szóba kerül. A félórás rádióadás itt érhető el.

Új programsorozatunk mellett régebb óta futó programjainkról sem feledkeztünk meg. A 72 órás önkéntes akciót követő hétvégén újult erővel indította el a Jót tenni jó játszótéri programot a Helping Hands csapata.

A játszóterek nemcsak gyerekektől és fiataloktól voltak hangosak. Október közepén több mint száz önkéntes, az iGO navigációt fejlesztő NNG Kft. munkatársai újítottak fel négy Máltai játszóteret. Kitartó munkával játékokat festettek, homokozót töltöttek fel, padlást szigeteltek, ajtókat és ablakokat lakkoztak. A Budapesti Máltai Fiatalok közül többen is segítettek az önkéntesek koordinálásában a helyszínen.

nng

Fotó: Horváth Márk

Jó szokásunkhoz híven októberben is minden hétvégén ellátogattunk az ócsai lakóparkba, hogy együtt játsszunk a gyerekekkel: társasjátékokat próbáltunk ki, sztorikocka segítségével történeteket meséltünk, és a vadiúj távirányítós autó is hatalmas sikert aratott kicsik és nagyok körében. Novemberben évfordulót ünneplünk: most lesz két éve, hogy heti rendszerességű foglalkozásokat tartunk a lakóparkban.

A gyerekprogramokon való jelenlétünk miatt fontos, hogy kiismerjük magunkat a kommunikációs helyzetekben, és tudjuk azt is, hogy a gyerekek megnyilvánulása mögött más okok is meghúzódhatnak, mint amit elsőre gondolnánk. Sinka Ármin és Páll Gábor október közepén tréninget tartottak önkénteseinknek az erőszakmentes kommunikációról – ezt megelőzően beszélgettünk velük. Az interjú ide kattintva olvasható.

2016oktober3_emk_on-the-spot_best

EMK tréning az ifi irodában (Fotó: Papp Gergő)

A tréninget követő napon újabb fiatal önkéntesek érkeztek hozzánk Lengyelországból és Spanyolországból az EVS (Európai Önkéntes Szolgálat) programja keretében. Az ifjúsági irodában meséltünk nekik a gyerekekprogramjainkról, és elkészült az első közös szelfi is.

2016oktober4_best-evs

Natalia mostantól a Budapesti Máltai Fiatalok csapatának tagjaként segíti majd a munkánkat.

A hideg őszi napokon mindig jó kicsit visszatérni a nyárba. Több mint 1500 kisgyerek és fiatal vehetett részt a Nemzetközi Máltai Ifjúsági Hálózathoz tartozó 9 ország táboraiban idén nyáron. A Hálózat tagjaként mi is bekerültünk a válogatásba: a tiszaörsi mesés táborunkról is olvashattok a nyári összefoglaló cikkben.