4

Nemzetközi energiabomba robbant Budapesten

Tapasztalatcsere, készségfejlesztés, kapcsolatépítés, motivációnövelés, önkéntes koordináció, mentorálás – ezekre a kulcsszavakra épült a Máltai ifjúsági szervezeteinek nemzetközi találkozója, amit október 23. és 26. közt rendeztek meg Budapesten.

Hat országból (Albánia, Csehország, Magyarország, Litvánia, Románia, Ukrajna) gyűltek össze a Máltai szervezetek ifjúsági tagozatának képviselői október utolsó hétvégéjén a fővárosban. A nemzetközi workshop központi céljaként az ifjúsági munka fejlesztését tűzték ki a Máltai lovagrend szeretetszolgálataiban Közép- és Kelet-Európára fókuszálva.

© Marta Yaruchyk

© Marta Yaruchyk

Október 23-án országonként 2-3 ifjúsági koordinátor érkezett a workshop helyszínére, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Batthyány téri központjába. A délutáni megnyitó találkozásokkal és újratalálkozásokkal kezdődött, hiszen a 15 fős nemzetközi csapat egy része már a hosszú távú együttműködésre épülő projekt korábbi állomásain dolgozott együtt (legutóbb márciusban Rómában tartottak négynapos konferenciát). A megérkezést követően a szervezők ismertették a workshop menetét és felépítését, valamint felvezették a jövőbeli célokat is. Az első napi szekció rövid beszámolóval zárult: az országok képviselői összefoglalták, milyen eredményeket értek el eddig nemzeti szinten az ifjúsági önkéntesség fejlesztésében.

© Eitvydas Bin

© Eitvydas Bin

A második nap a konferenciával kapcsolatos elvárások, hozzáadott értékek és félelmek összegyűjtésével indult. Ezután az ifjúsági munka során felmerülő pozitív és negatív tapasztalatokat osztották meg egymással a résztvevők. A beszélgetés során kiderült, hogy több országban is felmerülnek hasonló problémák, ezért a következő napokban a megoldások keresése és az előremutató tapasztalatok megvitatása végig központi téma maradt.

Péntek délután az önkéntes koordináció elsajátítására került sor: az ifjúsági vezetők trénerek segítségével lépésről lépésre ismerkedhettek meg az elméleti alapokkal, és próbálhatták ki a fontos részleteket kiscsoportos gyakorlatok segítségével. A szervezet önkéntesekre való felkészítésétől indulva, a toborzáson és a válogatáson keresztül az értékelésig és motivációig számos állomást körüljárt a pénteki szekció.

A szombati program a vezetői és önkéntesi kompetenciák tudatosításával kezdődött, majd a különböző önkéntes munkában használható eszközök és módszerek összegyűjtésével folytatódott az irányított beszélgetés. A délutáni rövid konfliktuskezelési szekciót követően az önkéntesek motivációját és a számukra is hasznosítható előnyöket járták körbe a résztvevők.

4

Miután a workshop véget ért a központban, a nemzetközi csoport útra kelt, hogy felfedezze Budapest utcáit. Péntek délután két minibusszal indult a túra a kivilágított Hősök terére, ahonnan egy rövid esti séta során átsétáltak a Városligetbe, a Vajdahunyad várat is útba ejtve. A városnézés mellett az ifjúsági vezetők betekintést nyerhettek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyes intézményeinek működésébe is: jártak a Rákóczi úti ifjúsági irodában, valamint a Szatmár utcai Családok Átmeneti Otthonába is ellátogattak. A pénteki vacsora után egy kisebb csoport éjszakai sétára indult a Bazilikától végig a Duna-parton, egészen a Parlamentig.

© Vaidas Tumėnas

© Vaidas Tumėnas

Szombaton a budai oldalon folytatódott a város felfedezése: a Várkert Bazártól indulva sétáltak fel a Várba, majd a Mátyás templom és a Halászbástya után a Lánchídon átkelve a pesti belváros utcáin ért véget a séta. Természetesen a magyar gasztronómia bemutatása sem maradhatott ki: a gulyásleves és a csirkepaprikás mellett a hazai borok és a pálinka kipróbálására is sor került.

© Eitvydas Bin

© Eitvydas Bin

Vasárnap az utolsó szekció a nemzetközi kapcsolatok fenntartásáról, a hálózat hatékony működéséről és az információs csatornák használatáról szóló beszélgetéssel indult. A központi téma a projekt következő fázisainak ismertetése, a hátralevő tanulmányi utak megszervezése, a mentorrendszer fejlesztése volt. A hosszú távú tervek és új programok kapcsán egységesen fogalmazták meg a különböző országok képviselői, hogy a legfontosabb cél az elmúlt időszakban létrehozott nemzetközi kapcsolatrendszer további fejlesztése és megerősítése. A következő állomásra pedig már nem kell sokáig várni: a projekt keretében az utolsó találkozót januárban Kolozsváron tartják.

7

Lezárásként a résztvevők a Battyhány téri központban található kis kápolnában gyűltek össze. Egy rövid ima után útravalóul mindenki magával vihetett egy kérdést, amelyre a következő napok során kereshette a választ. Az inspiráló, élménydús és motiváló találkozás végére az ifjúsági vezetők közösen fogalmazták meg az igényt a szellemiség életben tartására, és a közös munka aktív folytatására a Máltai ifjúsági szervezetein belül.

A konferencia képeiből készült rövid videó ide kattintva látható.