Önkéntesség a határokon túl

Külföldi tapasztalatok, segítségnyújtás más országokban, idegen kultúrák megismerése, nyelvtudás fejlesztése, életre szóló élmények és kapcsolatok – többek közt ezekkel gazdagodhatnak a nemzetközi önkéntes projektek résztvevői. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat hazánkon kívül is számos lehetőséget kínál az érdeklődő fiataloknak.

Az egyik legnépszerűbb nemzetközi program az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS), amelynek keretében évek óta rendszeresen utaznak különböző országokba magyar fiatalok, a határainkon túlról pedig külföldi önkéntesek érkeznek Magyarországra. Az EVS 18 és 30 év közti fiataloknak nyújt lehetőséget arra, hogy rövidebb- (2-3 hónapos) vagy hosszabbtávú (6-12 hónapos) projekteken vehessenek részt. Az önkéntes munkák változatos témaköröket fednek le: idősgondozásban, óvodákban, ifjúsági klubokban, fogyatékkal élők otthonában, civil szervezeteknél és kulturális intézményekben is dolgozhatnak a fiatalok. A program előnye (sok más tényező mellett), hogy tanulói jogviszony nélkül is lehet jelentkezni, nem szükséges hozzá a fogadó ország nyelvének ismerete, a kedvező finanszírozási lehetőség miatt pedig különböző szociális és anyagi hátterű fiataloknak is lehetőséget biztosít a részvételre. Az EVS Magyarországon 2000 óta működik, és az MMSz kisebb kihagyásokkal a kezdetek óta küld és fogad a program keretében önkénteseket.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat azonban már az EVS előtt is foglalkozott külföldi önkéntességgel. Részt vettek többek közt a Freiwilliges Soziales Jahr (FSJ) programjaiban is. Először 1992 és 1994 közt német fiatalok jöttek Magyarországra, majd az első magyar csoport 1994-ben utazott ki egyéves önkéntes szolgálatra Németországba. Az FSJ idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját – ebből az alkalomból számos programot és konferenciát szerveznek Németországban.

Ezenkívül a Németországgal való kapcsolatot erősíti az Initiative Christen für Europa (ICE) egész Európára kiterjedő hálózat, amelynek tagja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is. A drezdai ICE szervezet az EVS mellett a német önkéntes programokban is részt vesz, ezért a rajtuk keresztül utazó fiatalok sok fogadóhely közül választhatnak. Jelenleg a Máltai legtöbb önkéntesét a francia és a német törvények alapján küldi ki nemzetközi programokra, de az EVS-szel kiutazó önkéntesek száma is egyre növekszik.

A legújabb lehetőség az Erasmus+, amit 2014-ben indított el az Európai Bizottság. Az ifjúsági projektek ezen belül a Fiatalok Lendületben (Youth in Action) programja alá szerveződnek, és a nemzetközi tapasztalatszerzést, a non-formális tanulást, valamint az aktív társadalmi részvételt támogatják. A Máltai Szeretetszolgálat közép-kelet európai régiójában több országgal együttműködve a magyarok is rendszeresen pályáznak Erasmus+ projektekre, amelyek rövidebb távú ifjúsági cserékre adnak lehetőséget kisebb önkéntescsoportoknak, változatos témákban.

További információk a nemzetközi lehetőségekről és a jelentkezés részleteiről a Magyar Máltai Szeretetszolgálat külföldi önkéntességgel foglalkozó oldalán.