Erő és motiváció a Családok Átmeneti Otthonában

Gyermekek és szüleik segítése, rendezvények szervezése, ruhák válogatása, kollégák támogatása a mindennapi feladataikban. Teresa Konecka, lengyel önkéntes a zuglói Szatmár utcában található Családok Átmeneti Otthonában dolgozik. Natalia Puchajda, lengyel EVS önkéntesünk beszámolója.

Számos külföldi önkéntes dolgozik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat különböző intézményeiben. Decemberben meglátogattam a békásmegyeri Családok Átmeneti Otthonát, ahol egy lengyel önkéntes, Krystian dolgozott. Márciusban megnéztem Jonas munkáját, aki időseknek nyújt segítséget. Ez alkalommal Teresával, a lengyel önkéntessel töltöttem el egy napot, aki a Családok Átmeneti Otthonában élő családokkal foglalkozik. Aznap, amikor náluk jártam, Teresa többnyire az angol nyelv tanításásával és az adományok válogatásával volt elfoglalva.

Az irodában (Fotó: Natalia Puchajda)

Az adományraktár látogatásával kezdtük a napot. Kiválogattuk azokat a ruhákat, amelyek megfelelőek a családok számára. Sok téli ruha is érkezett, amelyeknek nem vennék hasznát az év ezen szakaszában, így azokat zsákokba pakoltuk. Voltak olyan ruhák is, amelyek túlságosan elhasználtak voltak, ezeket is eltávolítottuk az adományraktárból. A megfelelő ruhák közül különválasztottuk a férfi-, női-, gyermek- és babaruhákat. Voltak játékok, takarók és még babafürdető kádak is. Később egy kis kézműveskedés következett. Néhány napja Teresa és kollégái gyapjúlabdákat készítettek ragasztó és lufi segítségével. Amikor én ott voltam, már megszáradtak, így eltávolíthattuk a ragasztót a gyapjú közül.

Délután megérkeztek Teresa tanítványai. Két lány jött angolórára, így lehetőségem volt részt venni egy ilyen órán is. A lányok 11 és 12 évesek voltak. Teresa csak angolul beszélt hozzájuk, ezért a lányoknak nem is volt lehetőségük magyarul megszólalni. Nagyon örültek annak, hogy eltölthettek egy órát Teresával. Lelkesen vesznek részt az órákon minden héten, ami nem is kötelező számukra, egyszerűen azért jönnek, mert élvezik a nyelvtanulást.

Fotó: Horváth Márk

Az angolóra után vissza az adományraktárba. Itt még sok csomagot kellett átnézni, hogy megfelelnek-e a családoknak. Érdekes volt látni, hogy mivel Teresa szeptember óta ott dolgozik, már tudja, hogy a családok milyen ruháknak örülnek a legjobban.

Teresa felelőssége az is, hogy vigyázzon a gyerekekre, amikor a szüleiknek a Málta szociális munkásaival kell találkozniuk. Az otthon lakóit segíti a mindennapi feladataikban és rendezvényeket szervez nekik a szociális munkásokkal. Odafigyel a Családok Átmeneti Otthonának díszítésére is, minden évszakban új dekorációt készít. Azt is ellenőrzi, hogy a gyermekek nem maradtak-e otthon tanítási időben, mert sajnos a gyerek közül sokan nem szeretnek iskolába járni, nem értik, miért fontos a tanulás.

De itt még mindig nincs vége a feladatainak. Teresa időnként babákat is etet és pelenkázza őket. Ő szervezi és irányítja a zeneterápiát és intézi a bevásárlást is: megveszi az élelmiszereket és a kézműves eszközöket.

A Budapesti Máltai Fiatalok munkáját is segíti. Önkéntesként részt vett már néhány eseményen, amelyet a Szeretetszolgálat ifjúsági önkéntes részlege szervezett.

Gyerekjáték a Máltai Fiatalok Fesztiválon (Fotó: Babus Csaba)

Nagyon sok érdekes és változatos feladata van, így soha nem unatkozik. Szereti a munkáját és rengeteg lehetősége van arra, hogy kapcsolatokat építsen ki másokkal. Egy család egy-másfél évig lakhat a Családok Átmeneti Otthonában, így mindig új embereket ismerhet meg. Az ott lakó családok nehéz anyagi és mentális helyzetben vannak, ezért úgy érzi, jót cselekedhet azzal, hogy Máltai önkéntesként segíti őket.

Fotó: Babus Csaba

A nap folyamán Teresa megosztott velem egy személyes történetet is: „Van egy tanítványom, akit Brandonnak hívnak. Sem az édesanyja, sem az édasapja nem beszélnek angolul, de Brandon elhatározta, hogy ő is szeretne angolul tanulni, mint a többi gyerek. Ez a kedves és illedelmes kisfiú az első igazi angol csillagom a magyar égbolton, ő a leggyorsabban fejlődő tanulóm tíz éves tanári pályám során. És képzeld… Még csak két éves!”

Natalia Puchajda

Fordította: Krsják Petra