Szeszélyes áprilisi krónika

Önkéntes történetek és tapasztalatcsere a Mesés esten, bográcsozás a békásmegyeri csónakházban, társasozás, kvíz és csapatépítő játékok a Rákóczi úti irodában. Nem volt hiány a közösségi programokból ebben a hónapban sem, eközben pedig az önkéntes pszichológusok, korrepetálók és az ócsai csapat tagjai is lelkesen vetették bele magukat a feladatokba.

Mesésen indult a hónap – szó sincs arról, hogy közhellyel dobálóznánk, egy konkrét programunkról van szó: április második hetében Mesés est címmel tartottunk egy rendezvényt. Találkozások, történetek, segítség, csoda, önkéntesség régen és most. Vecsei Miklós, a Szeretetszolgálat alelnöke a Máltai Fiatalok önkénteseinek mesélt saját élményeiről, és a fiatalok is megosztották eddigi tapasztalataikat. Az estre mindenki elhozhatta a padláson kallódó mesekönyveit, melyeket az ócsai lakóparkban élő gyerekeknek ajánlottunk fel. Vecsei Miklóssal kicsit később részletesebben is beszélgettünk az önkéntességről. Az interjú itt olvasható.

vecsei miklos

Mesés est a Bem rakparti Málta Központban

Április 11-én, szombaton bográcsozást és egész napos szabadtéri programot szerveztünk önkénteseinknek. A szeszélyes áprilisi idő nekünk kedvezett: pár nappal korábban még vastag kabátban szenvedtünk a tavaszi hidegtől, de hétvégére ragyogó napsütés fogadott minket a Máltai Szeretetszolgálat tulajdonában lévő békásmegyeri csónakházban. A tömegrendezvény ezúttal elmaradt: barátságos létszámmal jelentek meg a különböző önkéntes programjaink résztvevői. A paprikás krumpli előkészítési munkálatai és a főzés mellett maradt idő Duna-parti sétára, közös játékra és beszélgetésekre is.

bogracs1

bogracs2

bogracs3

Következő héten vasárnap másodszor tartottunk csapatépítő, játéktanuló alkalmat a Rákóczi úti irodában. Az ifjúsági munkában sok éves tapasztalattal rendelkező Yu-yu és Balázs bemelegítő, energizáló, gondolkozós és levezető játékokat tanítottak a Máltai Fiatalok önkénteseinek. A hosszú beszélgetések miatt négyórásra nyúló alkalom kettős célt szolgált: egyrészt közelebb hozta egymáshoz a résztvevőket, másrészt a játékokat később Ócsán és más gyerekeknek vagy fiataloknak tartott programon is tovább tudjuk majd adni.

Társas Parti sorozatunk is folytatódott: április 23-án este másodszor szerveztük meg a Játszóház közreműködésével a társasozást. Több órán keresztül próbáltunk ki újabb játékokat: a Firkaland nevű kreatív firkálós játék győztesei a jó térlátással rendelkezők voltak, a csoportos szabadulás a templomból pedig ismét nagy sikert aratott. Az este kedvence azonban egy új játék lett: az Avalon a gyilkosos/maffiás társasjátékká formált változata, ahol a meggyőzés, csapatmunka, hazugság, ártatlanság fogalmai állnak a középpontban. Másnap, április 24-én a Máltai Fiatalok két csapattal is részt vett az általános műveltségi kvízen, aminek a Rákóczi úti iroda adott otthont.

tarsas1

Fotó: Molnár Simon

tarsas2

Fotó: Molnár Simon

A játék örömét az önkéntesek tovább is adták, hogy a kisebbek se maradjanak ki az élményekből. Húsvét kivételével áprilisban is minden hétvégén jártunk az ócsai gyerekeknél. A nagyoknál ebben a hónapban a párkapcsolatok témáját dolgoztuk fel különböző eszközökkel. Április második hetében filmklubot tartottunk: Wes Anderson Holdfény királyság című filmjét néztük meg, ami két szerelmes kiskamasz kalandjait meséli el, a háttérben egy cserkésztábor abszurd jeleneteivel. Két héttel ezután folytattuk a fiú-lány témát: sztorikockák segítségével kellett (lehetőség szerint szerelmi) történetet mesélni a gyerekeknek, majd egy képzeletbeli társkereső hirdetésben mutathatták be magukat, és mesélhették el, mit várnak a másik nem képviselőitől. A kisebbeknek a jó idő miatt szabadtérre szerveztük meg a foglalkozásokat. Az ócsai lakópark játszóterén cukros kincskeresésen, a focipályáján pedig különböző labda- és csapatjátékokon vehettek részt.

ocsa

Korrepetálós programunk folytatódott ebben a hónapban is. A kitartó önkéntesek az elmúlt másfél-két hónapos közös tanulás után egyre jobban megismerik a nehéz helyzetben lévő gyerekeket, akikkel heti rendszerességgel foglalkoznak.

Az önkéntes pszichológusok fokozatosan rázódnak bele a több mint negyedéve tartó munkába. A pszichológus programot bemutató sorozatunkban a főszervezővel és az intézményvezetőkkel készült interjúk után most a fiatalok oldaláról mutatjuk be az eseményeket. Áprilisban a gyerekfoglalkozásokat tartó pszichológusok meséltek tapasztalataikról és élményeikről. A cikk itt olvasható.

szatmar_csao3

Boda Lídia, önkéntes pszichológus tart gyerekfoglalkozást

A közösségi és önkéntes programokkal párhuzamosan a háttérben is zajlanak az események. Mostantól egységesebb lesz az önkénteseink megjelenése a rendezvényeken, hiszen hosszú hónapok tervezése után elkészültek a Máltai Fiatalok pólók! A „nincs nálam toll” pedig innentől kezdve semmire sem kifogás, ugyanis a hónap elején egységes tollainkat is végre saját kezünkbe vehettük.

polo

mesés est

A Mesés est adománykönyvei és a Máltai Fiatalok tollai

És ha már kulisszatitkoknál tartunk, a honlapunk látogatottsági adataiból pár érdekesség. Nem számít nagy meglepetésnek, hogy Magyarországról érkezett a legtöbb olvasónk, azonban a top 10-es lista további helyezettjei már megérdemlik a kiemelt figyelmet: A második helyen az Egyesült Államok áll, amit Németország és Románia követ, majd olyan országok következnek, mint Nagy-Britannia, Indonézia, Japán, Hollandia és Kína.

A németek második helyezésének hátterében könnyen lehet, hogy egy látogatás áll. Április elején ugyanis három napon keresztül a Malteser Jugend vezetőjét és szóvivőjét látta vendégül a magyar Máltai Szeretetszolgálat. A két német hölgy találkozott a magyar kollégákkal, több Máltai intézményt is meglátogattak (jártak játszótéren, hajléktalanok átmeneti szállásán), és Tarnabodra is eljutottak. A Máltai Fiataloknak is alkalmuk nyílt a Rákóczi úti ifjúsági irodában egy nagyobb beszélgetésre, ahol a két tapasztalt vezető beavatott minket a német szervezeti rendszer működésébe, meséltek saját projektjeikről, és felmerült a későbbi együttműködés lehetősége is.

P1020293

A Máltai Fiatalok és a Malteser Jugend találkozása

Más módszert is találtunk arra, hogy ebben a hónapban se maradjunk kizárólag az országhatárokon belül (és hogy külföldi olvasóink igényeinek is megfelelhessünk): virtuális világkörüli útra indultunk kalandvágyó biciklisekkel. Hogy kapcsolódhat az önkéntesség a biciklizéshez? Megvalósítható egyszerre saját célod és mások álmai? Jótékony bringázás a Föld körül című cikkünkből ez is kiderül.

giom2

Fotó: Voluntour