Télen sem áll meg az élet

Az ócsai lakóparkban gesztenyebábokat és origami figurákat készítettünk, játszótereken rendeztünk programot, és új játszóteret alakítottunk ki egy délutánra. Lengyelországban ifjúsági hálózatot építettünk, a Szakkollégium éjszakáján önkéntességről beszélgettünk, és azt is megtudhattuk, hogy működnek a társadalmi vállalkozások.

Közös álláspont megtalálása, motiváció és kommunikáció fejlesztése, a csoportkohézió erősítése – ezeket a célokat tűzték ki a kilenc országot összefogó Nemzetközi Máltai Ifjúsági Hálózat lengyelországi találkozóján november elején, ahol Magyarországot képviselhettük. A résztvevők a közös munka eredményeként új struktúrát hoztak létre, ígéretes projektötleteket kezdeményeztek, és megválasztottak egy vezetői csapatot, akik a hálózatot segítik a jövőben. A megbeszélésről szóló részletes cikkünk itt olvasható.

Amíg mi a nemzetközi találkozón jártunk, önkénteseink megtartották a rendszeres heti foglalkozást az ócsai lakóparkban. A gyerekek egy mesét hallgathattak meg, ami alapján fantáziájukra bízva készíthették el a szereplőket – gesztenyéből. Kiegészítésként rögtönzött nyelvórára is sor került: lengyel EVS önkéntesünk magyar szókincsét ezúttal a gyerekek bővítették.

Fotó: Simay Dóra

Novemberben is minden hétvégén szerveztünk programot a lakóparkban élő gyerekeknek. A műszaki foglalkozáson lányok és fiúk együtt végezhettek el különleges kísérleteket hétköznapi hozzávalókkal, aranytallérokat gyűjthettek és oszthattak meg egy idős bölccsel egy kooperációs játék során. Egyik hétvégi alkalommal pedig közös éneklésre és gitározásra is sor került: Szabó Balázs Bájoló című számát tanultuk meg együtt a gyerekekkel.

Több mint 30 társasjátékot gyűjtöttek össze a Budapesti Corvinus Egyetem diákjai egy kurzus keretében az ócsai lakóparkban élő gyerekeknek.

„Segíteni szerettünk volna játékosabbá, szórakoztatóbbá varázsolni a gyerekek mindennapjait, és ezáltal hozzájárulni a fejlődésükhöz is” – mondta el Holler Katalin, a gyűjtés egyik szervezője. November végén, egy pénteki foglalkozás keretében személyesen adhatták át az újdonsült szerzeményeket a gyerekeknek, és persze a közös játék sem maradhatott el.

Fotó: Babus Csaba

A tél közeledtével is zajlott az élet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat játszóterein. A Helping Hands tapasztalt önkéntes csapatához novemberben csatlakoztak először az Alternatív Közgazdasági Gimnázium diákjai. A sikeres csapatmunkának és a hétvégi jó időnek köszönhetően november 19-én a gyerekek meghódíthatták az ugrálóvárat, körjátékokat játszhattak (medvét vadásztak és az esőerdőben jártak), a házban pedig arcfestésre és só-liszt gyurmázásra is volt lehetőség.

Fotó: Helping Hands Projekt

Szeptemberben indult programunkban célként tűztük ki, hogy oda is elvisszük a játszóteret, ahol korábban nem volt. Ide hozzuk a játszóteret! programsorozatunk novemberi állomásán a VIII. kerületben, a FiDo Ifjúsági Központban jártunk, ahol „Járj a hősök útján!” témában szerveztünk gyerekprogramot. A gyerekek hétköznapi és különleges képességekkel rendelkező hősökkel ismerkedhettek meg különböző játékos állomásokon keresztül. Távirányítósautó-versenyre nevezhettek be, csocsó- és ping-pongbajnokságon vehettek részt, beöltözhettek szuperhősnek, saját hangszereket készíthettek, és egy különleges ejtőernyős játékot is kipróbálhattak. A szokásos kedvenc arcfestés mellett pedig este fényfestésre is sor került. A programról szóló beszámolónk ide kattintva olvasható.

Fotó: Pers-Kovács Nóra

„Sokat adott a személyiségemnek, hogy látássérültként születtem. Megtanultam segítséget kérni emberektől” – mondta el Benda Márta, aki Bánlaki Szabolccsal együtt őszintén mesélt a fogyatékkal élők mindennapjainak szépségeiről és nehézségeiről. November elején a Budapesti Máltai Fiatalok irodájában kapcsolatokról, szórakozási lehetőségekről, segítségkérésről és segítségnyújtásról beszélgettünk meghívott vendégeinkkel és fiatal gyógyszerész-hallgatókkal. A találkozó a HUPSA Magyar Gyógyszerészhallgatók Egyesülete kezdeményezésében induló Gyógyszeretet programsorozat első állomásaként valósult meg.  A sorozat következő alkalmával Pátyra látogattak el a fiatalok, ahol együtt kerámiázhattak a Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Házának fogyatékkal élő lakóival. December 9-én a Nem Adom Fel Café-ban került sor a program záróeseményére, ahol az egyetemisták együtt kávézhattak a pátyi lakókkal, és személyesen adhatták át a Dobby adománygyűjtő akción összegyűlt zoknikat és egyéb ajándékokat.

November közepén az Angelusz Szakkollégium szervezésében megvalósuló Szakkollégium Éjszakája programon jártunk az ELTE Lágymányosi Campusán. Ismeretlen és ismerős fiatalokkal beszélgettünk a programjainkról, új civil szervezeteket ismertünk meg, és részt vettünk egy kerekasztal beszélgetésen a magyarországi önkéntes kultúráról.

November 23-án a Budapesti Máltai Fiatalok irodájában szervezett közösségi esten a társadalmi problémákra megoldást kereső fenntartható társadalmi vállalkozások kerültek a középpontba. Meghívott vendégünk, Pap Henrik, a NESsT Magyarország munkatársa mesélt a társadalmi vállalkozások fontosságáról, finanszírozásáról, és több magyarországi kezdeményezésen keresztül mutatta be a jól működő modelleket.