72ora 1

Több mint 72 óra

Háromnapos programmal várták a résztvevőket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fiatal önkéntesei a 72 óra kompromisszumok nélkül akció keretében Budapesten, október második hétvégéjén. A huszonöt önkéntesből kialakított négy csoport szombaton fővárosi Máltai Játszótereken szervezett gyerekprogramokat, a vasárnap pedig hosszú távú projektek kidolgozásával telt.

Országszerte 330 helyszínen 8000 fiatal végzett közhasznú munkát október 10. és 12. közt a 72 óra kompromisszumok nélkül ifjúsági önkéntes akció során, ami a magyar katolikus, református és evangélikus egyházközös szervezésében jött létre.  A Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményei és önkéntes csoportjai az ország tizenöt pontján várták a jelentkező fiatalokat.

72ora 1

Budapesten a Málta fiatal önkéntesei Több mint 72 óra címmel hirdették meg a háromnapos programot, melynek központi helyszíne az Astoria közelében lévő Rákóczi úti iroda volt. Péntek délután itt találkozott először a közel harminc résztvevő, akik két fővárosi gimnázium önkéntes csoportjaiból, valamint egy egyetemista társaságból álltak össze. A Máltai Szeretetszolgálat tevékenységének bemutatása után az ifjúsági önkéntesség fontossága, a 72 óra részletes programja és a hosszú távú célok is szóba kerültek.

72ora 2

Szombat reggel a négy csapat a város különböző pontjain találkozott, ahonnan a csoportokhoz beosztott fiatal szervezőkkel különböző zuglói és óbudai Máltai Játszóterekre sétáltak át. A délelőtt folyamán az önkéntes csoportok állomásokkal, sorversenyekkel és játékokkal színesített kincskeresős programot állítottak össze. A délutánra összegyűlt gyerekek lelkesen vettek részt a mozgalmas és kreatív játékokban: csúszdából kialakított kalózhajón versenyeztek, lufikat pukkasztottak ki a benne lévő cukorkáért, bejárták a játszóteret a kincses térképek alapján.

72ora 3

A zsákokban talált jutalmak után közös rajzolás következett. Minden játszótéren ötven félliteres PET palack készült el, amelyekre a gyerekek egyedi tervezésű címkéi kerültek. Az üvegek egy részét a kicsik megkapták ajándékba, de volt olyan játszótér, ahol a kisgyerekek az önkéntesekkel kézen fogva osztották szét a palackokat a környéken a járókelőknek.

72ora 4

A szombati napot a fiatalok dokumentálták is: minden játszótéren egy-egy médiafelelős rendszeresen töltött fel fotókat a Több mint 72 óra Facebook oldalára. Vasárnap reggel a csoportok válogatott képekkel és videókkal számoltak be az előző napi eseményekről, kiemelve az örömteli pillanatokat, felhívva a figyelmet a nehézségekre, és levonva a tapasztalatokat.

72ora 5

Ezután az előző nap kialakított csapatokban folytatódott a munka, amelynek célja egy hosszú távú projekt kidolgozása volt. A máltás csoportvezetők segítségével, előre megadott szempontok (célcsoport, motiváció, eredetiség, megvalósíthatóság, finanszírozás, stb.) alapján álltak össze a tervek, amelyeket koradélután prezentáltak az önkéntesek. A termékeny sokszínűséget bizonyítja a négy változatos program: az első a budapesti játszóterek gyerekeit szólítaná meg, a második a sport segítségével a mozgássérült és egészséges fiatalok integrációjára épülne, a harmadik az állatok és gyerekek közti fontos köteléket venné alapul, a negyedik pedig a Családok Átmeneti Otthonában élő közösségépítést állítaná középpontba. A bemutatott ötletek egyike a zsűri díjazottja lett, a másik pedig a közönségszavazást nyerte meg. A sorrendnek azonban nem volt különös jelentősége, hiszen a sokszínű és kreatív programok mindegyike érdemes továbbgondolásra és kivitelezésre.

72ora 6

A 72 órára és annak kiterjesztésére épülő projekt céljai tehát többszörösen teljesültek: szombaton a négy Máltai Játszótéren számtalan gyereknek szereztek örömöt az önkéntesek, akik egyszerre nyújtottak segítséget és érezték jól magukat a tervezés, valamint a megvalósítás fázisában. Az óvodások és kisiskolások fogékony célcsoportjára építve, a szervezett keretek biztosításával saját kreativitásuk alapján hozták létre a rövid és hosszú távú programokat. Eközben pedig egymást támogató közösség formálódott az önkéntesek csoportjaiból.

72ora 7

Az akció itt még nem ér véget. Egy hét múlva a résztvevő önkéntesek és a máltás szervezők közös találkozó keretében folytatják a kitalált tervek kidolgozását – hiszen a legtöbb szociális probléma több mint 72 órányi törődést igényel.