Új utakon az ifjúsági hálózat

Két év után lezárult a pályázat, amelynek célja egy erős ifjúsági hálózat kialakítása volt, kilenc európai ország részvételével. Mit értünk el a két év alatt? Merre tovább? Milyen programokat szeretnénk a jövőben együtt létrehozni? – ezekre a kérdésre keresték a választ a Nemzetközi Máltai Ifjúsági Hálózat tagjai októberi, Németországban tartott találkozójukon.

Albánia, Csehország, Németország, Magyarország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Ukrajna – kilenc ország, kilenc Máltai szervezet, kilenc különböző hozzáállás az ifjúsági munkához. Mi köti mégis össze őket? Hogy segíthetik egymást?

A Nemzetközi Máltai Ifjúsági Hálózat tevékenysége egy válaszkísérlet: a hálózat egy nemzetközi projektnek köszönhetően jött létre, amelynek célja az ifjúsági önkéntesség újjáélesztése és minőségi fejlesztése a Máltai Lovagrend Közép- és Kelet-Európai segélyszervezeteinél. A projekt 2016-2017-ben folytatódott, és jelenleg a hálózat a fent említett kilenc ország ifjúsági képviselőit tömöríti.

Német-litván megbeszélés (Fotó: Michal Rzysko)

A kétéves projekt lezáró találkozójára Németországban, Ehreshovenben, a Malteser Kommende komplexumában került sor. A meeting célja a projekt értékelése és lezárása, a hálózat jövőjének megtervezése, valamint a személyes és szakmai fejlődés elősegítése volt, workshopok, tapasztalatcsere és a jó gyakorlatok megosztása segítségével.

A továbblépés mindig az elmúlt időszak értékelésével kezdődik. Az első napon a projekt céljait sorra véve a hálózat tagjai végigkövethették, mi teljesült a kezdeti tervekből, és milyen hiányzó részleteknek kell még a helyükre kerülnie a projektzárásig. Ezután az elmúlt időszak munkacsoportjai mutathatták be, meddig jutottak el csoportjaikkal, és milyen nehézségekkel találkoztak az úton.

A jövő tervezése szempontjából kiemelt helyet kapott a programban a Közép-Keleti Európai országok tanácsadói csoportjával, a Steering Committee-vel tartott találkozó. A közösen töltött délelőtt során a hattagú csoport választ kaphatott azokra a kérdésekre, hogy milyen problémák akadályozzák az ifjúsági munkát az egyes országokban, és mi segíthet a nehézségek leküzdésében, a megoldás megtalálásában. A jövőről beszélve több üzenetet is közvetítettek az ifjúsági vezetők felé: „A Steering Committee kezdeményezte négy évvel ezelőtt a máltai ifjúsági hálózat létrehozását, és a projekt lezárása után sem hagyunk magatokra titeket” – mondta el a Michael Lülsdorff, a Steering Committee egyik tagja. „Támogatói és tanácsadói szerepben leszünk jelen a hálózat életében, de a konkrét tervezés és a programok megvalósítása továbbra is a ti feladatotok marad.”

A találkozó során folytatódott a közös munka a két kiemelt program fejlesztésével, ami a Nemzetközi Máltai Ifjúsági Hálózat következő évét meghatározza. A tervek szerint 2018 augusztusában, Romániában kerül sor a hálózat szervezésében az első nemzetközi ifjúsági nyári táborra. Az előkészítés elkezdődött, az országok kijelöltek egy önkéntest, aki a tábor előkészítői csapatának tagja lesz – ezzel újabb fiatalok kapnak lehetőséget a nemzetközi ifjúsági munkában való aktív részvételre. „Mindannyian tartunk nyári táborokat a saját országunkban, most itt a lehetőség, hogy a tapasztalatainkat beépítve megszervezzünk egy nemzetközi tábort, ahol az önkénteseink találkozhatnak, tapasztalatot cserélhetnek, és részesei lehetnek a nemzetközi máltai ifjúságnak” – lelkesítette a hálózat tagjait Ira Freude, a nyári tábor munkacsoportjának egyik koordinátora.

Tervek a nyári táborra (Fotó: Michal Rzysko)

A németországi találkozón került sor a Renovabis támogatásában megvalósuló féléves projekt elindítására is, ami a helyi ifjúsági szervezetek, illetve a hálózat tagjainak hatékonyabb kommunikációját segíti elő. „Hogyan készíthetünk el gyorsan és egyszerűen egy népszerűsítő kisfilmet? Milyen üzeneteket akarunk közvetíteni? Melyek azok a megmozdulások, tevékenységek, amelyek a legjobban bemutatják, hogy milyen értékek szerint működünk? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre próbálunk meg válaszolni a projekt 6 hónapja alatt” – foglalta össze a központi kérdéseket a projektet koordináló Romániai Máltai Szeretetszolgálat Facebook posztjában.

Felkészülés a kommunikációs projekt bemutatására (Fotó: Ira Freude)

A projektek indítása és folytatása mellett közös tanulásra is jutott idő. Két délelőtti workshop közül választhattak a hálózat tagjai: az egyik téma a szexuális zaklatás megelőzése és felismerése volt a fiataloknál, a másik workshopon a tréningek vezetésébe és a különböző non-formális eszközökkel történő munkába kaphattak bevezetőt a résztvevők.

Pénteken a németországi Malteser Hilfdienst tagja, az Ehreshovenben található spirituális központ vezetője moderált egy beszélgetést, amelynek a máltai hit és lelkiség állt a középpontjában. Ezt követően, a program részeként Dr. Marc Möres a kölni dómban tartott egy tárlatvezetést, amelynek segítségével különleges perspektívából, az épület szakrális atmoszféráját kiemelve nézhették meg a hálózat tagjai a világ harmadik legmagasabb katedrálisát. Szombat este a hálózat tagjai a Malteser Kommende épületéhez tartozó kápolnában egy Szentmisén is részt vehettek.

Csoportkép a Kölni dóm előtt (Fotó: Babus Csaba)

A találkozó fontos momentuma volt a választás, amelynek köszönhetően a Hálózat vezetői csapata ismét háromfősre egészült ki. Székely Róbert lemondása után, a választás eredményeképp a litván ifjúsági vezető, Aidas Gedminas töltheti be a vezetői posztot Anastasiia Kostiuk, ukrán ifjúsági vezető és a Magyarországot képviselő Szakszon Réka oldalán.

A németországi találkozó utolsó napján a továbbra is aktív munkacsoportok (a kommunikációért és reprezentációért felelős, a hálózatot támogató pályázatokkal foglalkozó és a nemzetközi projekteket összefogó csoport) megválasztották koordinátorukat, akik a közös munka folyamatosságát segítik.

A hálózat vezetői bemutatták a további lehetőségeket, amelyek az országok rendelkezésére állnak és a közös munkát segítik, valamint összeállítottak egy 2018-as naptárat, amelyben a hálózat jövő évi programjai és találkozói kaptak helyet.

Több mint egy focicsapat (Fotó: Ruth Werthmann)

A forma és a keretek átalakulóban, a hálózat fokozatosan fejlődik, de a közös vízió továbbra is megmarad, és végigkíséri a munkát: a Nemzetközi Máltai Ifjúsági Hálózat célja a hatékony ifjúsági munka inspirálása helyi és nemzetközi szinten.