csoportkep gerhard

„Újra fel kell építeni az életed”

Gerhard családjának egy része erdélyi származású, ezért a nyelv és a kultúra nem volt számára ismeretlen, amikor Magyarországon kezdett önkéntesként dolgozni. Minden más azonban neki is új tapasztalat volt. Kapcsolatokról, szociális munkáról és az önkéntesség jelentőségéről beszélgettünk.

Hogy kerültél a Magyar Máltai Szeretetszolgálat projektjére?

Minden úgy kezdődött, hogy szociális területen szerettem volna dolgozni. Jelentkeztem a német küldő szervezethez, az ICE Dresdenhez, és elmondtam, hogy magyar nyelvterületre szeretnék jönni, mert szatmári származású a családom, tudtam magyarul, ismertem a kultúrát. Végül a tatabányai Mésztelepre, a jelenlét programba kerültem, ahol idén februárban indultak be a gyermek- és adósságkezelési programok, valamint közösségépítő és környezetrendező tevékenységek kezdődtek. Itt egy focicsapatot szerveztünk, őket edzettem az elmúlt hónapokban. Ezenkívül egy máltás játszótéren önkénteskedtem, ahol gyerekekkel foglalkoztam.

Milyen összkép alakult ki benned a Máltai Szeretetszolgálatról?

A Máltai programjait egyrészt az tartja össze, hogy az önkéntességre épülnek, vagyis sokan szívesen csinálják, nem a kötelező jelleg a hangsúlyos. Ez onnan is látszik, hogy mindenki nagyon segítőkész, ha szükséges, akár fél órával vagy egy órával többet dolgozunk, mert nem számít tehernek a munka. A többi Magyarországon dolgozó német önkéntessel pedig szerettünk együtt lenni, ezért minden lehetőséget kihasználtunk, hogy találkozhassunk.

csoportkep gerhard

Miért volt fontos számodra ez az egy év?

Mindent elölről kell kezdeni, újra fel kell építeni az életed. Eljössz egy olyan országba, ahol nem ismersz senkit, ki kell alakítani a közösséget. Otthon adott a helyzet, ugyanazokkal töltöd az időt, akikkel egy iskolába, osztályba jársz, vagy együtt sportoltok, külföldön viszont a kollegákkal és a többi önkéntessel is új kapcsolatok alakulnak ki. Emellett pedig a praktikus dolgokat is meg kellett tanulni, ami a függetlenedéshez kapcsolódik: mosás, mosogatás, takarítás.

Szeretnél majd a jövőben is önkéntesként dolgozni?

Németországban már korábban is önkénteskedtem. A Magyarországon eltöltött egy év alatt pedig a szociális munkakörbe is beleláttam, nagyon megtetszett, szeretnék ezen a területen maradni, de professzionálisabb keretek közt folytatnám, ezért szociálpedagógusként vagy szociális munkásként fogok továbbtanulni az egyetemen.

Gerhard Tatabanya

Mi a különbség az önkéntességhez való hozzáállás közt Németországban és Magyarországon?

Az egész rendszer kicsit máshogy van felépítve, de az emberek hozzáállása és motivációja hasonló a két országban. Jó közösségbe akarnak tartozni, szeretnek segíteni, és látni az eredményt, ahogy másoknak jót tesznek.